DEVLETİN ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİNDEKİ ROLLERİ VE MEMURLARIN TOPLU PAZARLIK SÜRECİ - Tiyek, Ramazan (Fırat University, 2020)
Devlet, endüstri ilişkilerinin üç temel aktöründen biri olmakla birlikte, değişik durumlarda farklı rolleri yerine getirmektedir. Bu çalışmada kamu görevlilerinin toplu pazarlık süreci, devletin endüstri ilişkilerindeki rolleri kapsamında değerlendirilmiştir. Neoliberalizm ve özelleştirme uygulamalarına rağmen hala büyük bir işveren konumunda yer alan devletin çalışanlarına sağlayacağı sosyal ve ekonomik imkanlar onların refahını artıracaktır. Devlet, endüstri ilişkileri sürecinde almış olduğu kararları hem düzenleyen hem de uygulayan konumunda olmasından dolayı sosyal devlet ilkesine aykırı hareket edebilmektedir. Nitekim kamu görevlilerinin toplu pazarlık sürecinde kendilerine fayda sağlayabilecek grev hakkının olmaması ve uyuşmazlık halinde zorunlu tahkime gidilmesi mecburiyeti gibi hususlar sosyal devletin görevini yerine getirebilmesinde önemli eksiklikler olarak değerlendirilebilir.