Pulmoner hipertansiyonun postero-anterior akciğer grafisindeki çeşitli parametrelerle değerlendirilmesi - Turgut, Teyfik; Muz, M. Hamdi; Tunç, Ali; Bıçakoğlu, Can; Çekirdekçi, Ahmet (My University, 1999)
Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)'nda prognoz ve mortaliteyi belirleyen en önemli komplikasyonlardan birisidir. Biz bu çalışmamızda noninvaziv inceleme metodlarından olan ekokardiyografiyi referans alarak çeşitli parametrelerin PAH tanısındaki değerini araştırdık. Çalışmaya stabil durumdaki 75 KOAH olgusu alındı. Postero-anterior akciğer grafisindeki sağ inen pulmoner arter çapı (SİPA), hiler genişlik, hiler-torasik oran (HTO) ve kardiyo-torasik oran (KTO) ölçüldü. PAH değerleri ile bu parametreler arasında oldukça iyi bir korelasyon olduğu saptandı. Ayrıca SİPA ve HTO'nun PAH tanısındaki duyarlılık ve özgüllüklerinin oldukça yüksek olduğu bulundu.
Keywords: Ekokardiyografi; Hipertansiyon; pulmoner; Pulmoner arter; Kronik hastalık; KOAH; Akciğer hastalıkları; tıkanma