RICHARD LİNK FONKSİYONLARI - DEMİRELLİ, ARZU EKİNCİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Richard link fonksiyonları temelde büyüme eğrileri ya da büyüme modelleri içerisinde yer alan uygulamalı istatistiğin önemli bir materyalidir. Çalışmamızda Richard link fonksiyonlarının genel yapısı üzerinde durularak bu yapı olasılık teorisi için önemli olan dağılım fonksiyonu özelliklerini ihtiva edecek şekilde genişletilmiştir. Bunun yanı sıra büyüme eğrilerinin temel özelliklerine Richard link fonksiyonunun sağladığı bir takım yeni bulgularda eklenmiştir. Çalışmada elde edilen teorik sonuçlar büyüme modelleri açısından oldukça önemlidir. Özellikle literatürde günümüze kadar bir büyüme modelinde büyümenin yavaşladığı anlar model üzerinde belirlenememektedir. Bunun nedeni bilinen modellerin sürekli bir artış göstererek büyümenin tamamlanmasından sonra stabil hale gelmesinden kaynaklanmaktadır. Çalışmada bu probleme uygun bir şekilde çözüm getirilebilmiştir. Yine çalışmanın literatüre kazandırdığı yenilik pozitif yarı eksende tanımlı bir Richard dağılımının sarmal hale getirilerek dairesel verilerde kullanılmasıdır. Bu kazanım çalışmanın son bölümünde karınca verileri ile yapılan bir uygulama ile desteklenmiştir. Ayrıca buna ilaveten uygulama içerisinde Richard ailesinin sürekli deformasyonu da gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler: Richard link fonksiyonu, Dağılım fonksiyonu, Büyüme modelleri, Sarmal dağılımlar

Richard link functions are an important component of statistical applications in growth models or in the basis of growth curves. In this, study, by focussing on the general structure of Richard link functions, the structure is expanded in such a way as to include the features of distribution function important for possibility theory. In addition, a set of new findings provided by the Richard link function have been added to the basic features of the growth curves. The theoretical results obtained in this study are extremely important in terms of growth models. To date in literature, the point at which growth has slowed in a growth model has not been defined in the model. The reason for this is that by showing a continuous increase, the known models are seen to become stable after growth has been completed. The current study has been able to resolve this problem in an appropriate way. Another new aspect of this study is that by making the identified Richard distribution spiral in the positive half-axis, cyclical data was used. This benefit was supported by an application made with Ant data in the final section of the study. However, continuous deformation of the Richard family occurred within this additional application. Key Words: Richard link function, Distribution function, Growth models, Wrapped distribution
Richard link functions
Keywords: İstatistik