Theileriosisli Sığırlarda Anemi ve ElektrokardiyografikBulguların Araştırılması - Demirbağ, Berna; Balıkcı, Engin (My University, 2021)
Bu çalışmada, theileriosisli sığırlardaki anemi derecesine göre kalpte oluşabilecek değişimlerin elektrokardiyografi ile tespit edilmesi amaçlanmıştır.Bu çalışma, 2019-2020 yıllarında Elazığ yöresinde ve Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi HayvanHastanesi İç Hastalıkları Kliniğine getirilen, doğal olarak T. annulata ile enfekte 24 theileriosisli sığır(hasta grubu) ile yine aynı bölgeden 8 sağlıklı sığır (sağlıklı grup) olmak üzere 1-5 yaşlarda toplam32 hayvan üzerinde yürütülmüştür. Theileriosis teşhisi konulan toplam 24 adet sığır, hematokritdeğer ve eritrosit sayısına göre (aneminin şiddetine göre) her grupta 8 sığır olmak üzere 3 gruba(Grup 1 hafif ?iddetli anemi grubu, Grup 2 orta şiddetli anemi grubu ve Grup 3 şiddetli anemi grubu)ayrılmıştır. Bu çalışmada EKG muayene bulguları incelendiğinde; T dalgası amplitüdünde sağlıklıgruba göre Grup 2 ve Grup 3 arasında istatistiksel (P?0.05) artışlar bulunmuştur. P dalgası, Tdalgası, PQ intervali ve QT intervali süresi bakımından, sağlıklı grubuna göre, diğer gruplardaistatistiksel (P?0.05) azalı?lar belirlenmiştir. QRS dalgası süresi açısından, sağlıklı gruba göre,Grup 3’te istatistiksel (P?0.05) azalışlar kaydedilmiştir. ST intervali süresi bakımından, Grup 3’tediğer gruplara göre istatistiksel (P?0.05) azalışlar saptanmıştır. Sonuç olarak, theileriosisli sığırlarda aneminin derecesine göre kalbin etkilendiği ve bunu da sinüstaşikardi başta olmak üzere bazı aritmilere neden olabileceği, elektrokardiyogramda (EKG) Tdalgası amplitüdünde artış, QRS dalgası, PQ, ST ve QT intervalleri sürelerinde ise kısalmagörülebileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Veterinerlik