19. YÜZYILDA URFA SANCAĞI İDARECİLERİ HAKKINDAKİ ŞİKÂYETLER - Yılmaz, Hacer (My University, 2021)
Sosyal, ekonomik ve idari tarih açısından Türk yenileşme tarihinin miladı olarak kabul edilen Tanzimatdevrinde, hemen her alanda görülen yeniden yapılanma idari alanda da kendini göstermektedir. Yapılanreformlarla birlikte, eyaletler vilayet, sancaklar ise liva adını alarak, taşra teşkilatı yeniden yapılandırılmıştır.Devletin taşra teşkilatını yeni bir yapılandırmaya tabi tutmasının amacı, her türlü geliri merkezi hazine adınatoplatmak, taşrada asayişi sağlamak ve merkezileşmektir. Çünkü 19. yüzyılda Osmanlı Devleti, vergilerintespitini, toplanmasını ve yerel yönetimleri kontrol altında tutamıyordu. Tanzimat ile birlikte, idarecilerin keyfiyönetimleri altında ezilen halkın refah ve huzurunu sağlamak amaçlanmıştır. Ancak pratikte bu pek de mümkünolmamıştır. Çünkü vasıflı yönetici yetiştirecek bir kurum bulunmadığı için, valiler daha evvel valilik yapmışkişiler arasından seçilmiştir.19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşanan problemlerin kısa bir analiziyle başlayacak olançalışmamızda, Urfa sancağındaki yerel idarecilerin haksız ve kötü yönetimleri, arşiv belgeleri ışığında izahedilecektir. Çalışmamızın sonunda ise kısa bir değerlendirme yapılacaktır.
Keywords: Tarih; Kamu Yönetimi