GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ VE ÇEVRESEL ETKİ ARAŞTIRMASI - NACAR, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 1991)
Yüksek Lisans Tezi GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ VE ÇEVRESEL ETKİ ARAŞTIRMASI Nilüfer NACAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoioji Anabilim Dalı 1991, Sayfa 12? Kalkınma amaçlı en buyuk yatırımlardan biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi, ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen projelerin en buyııgudtır Bu proje Fırat ve Dicle Nehirlerinin aşağı kesimleri ile bu nehirler arasında uzanan ovaları kapsamaktadır Proje kapsamı içerisinde Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman ve Şırnak illerinin tamamı veya bir kısmı bulunmaktadır Güneydoğu Anadolu Projesi, bölgede tasarlanan enerji ve sulama amaçlı 13 adet projeden oluşmaktadır Bu projelerden 7 adedi Fırat. 6 adedi de Dicle havzasında yer almaktadır Proje ile 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali inşa edilecektir. Projenin uygulama programında ongoruldugu şekilde tamamlanması ile 1 800,000 hektar arazı sulu tarıma açılacak ve 22 Milyar kilovatt-saat hidroelektrik enerjisi üretilecektir. Gerek sulanan alanlar, gerekse su kuvvetinden üretilen enerji açısından. Türkiye'nin bugünkü kapasitesini iki katına çıkarabilecek olan proje, uluslararası etkileri açısından da özel Önem taşımaktadır Bu araştırmada amaç, bölgede projenin uygulanması ile meydana gelecek fiziksel değişmelere bağlı olarak, doğal kaynakların korunmasının yanısıra. sağlıklı bir çevre yaratılması ve çevre üzerindeki olumsuz sonuçların en aza indirilip, alternatif çözümlerin belirlenmesini sağlamaktır., Yapılan bu çalışmada oluşturulmakta olan aktivitenin çevre üzerindeki etkileri tespit edilerek, yakın gelecekteki muhtemel durum belirlenmiş ve bu hususta alınacak önlemler için önerilerde bulunulmuştur. ANAHTAB KELİMELER : Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), çevresel etki değerlendirme, tarımsal uygulamalar, sulama ve drenaj, gübreleme, pestisidler, toprak işleme, nüfus, sosyal ve ekonomik durum, yerleşim alanları, endüstriyel faaliyetler
Southeastern ana tolıan project and environmental impact assasment
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering