İLKÖĞRETİM PROGRAMININ ELEŞTİREL DÜŞÜNMEYİ GELİŞTİRMESİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - ŞENTÜRK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırmanın amacı, Diyarbakır il merkezindeki resmi ilköğretim okullarında, MEB tarafından 2005-2006 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan ilköğretim programının, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye uygun hazırlanıp hazırlanmadığını, ilköğretim sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak belirlemektir.Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilerek geçerliği ve güvenirliği sağlanan anketle elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2007- 2008 öğretim yılında Diyarbakır il merkezindeki 173 resmi ilköğretim okulunda çalışan 5031 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 26 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 402 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırma sonucunda elde edilen veriler; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar ?t? testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskall-Wallis testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin çoğunluğunun eleştirel düşünmenin geliştirilmesi ile ilgili hizmet içi eğitim almadıkları tespit edilmiştir. Okuldaki teknolojik alt yapının oluşturulması ve bu konuda uygulama için gerekli olan materyallerin karşılanması gerektiği belirlenmiştir. Sınıf mevcutları azaltılarak veya kalabalık sınıflarda grup çalışması yaptırılarak eleştirel düşünmenin kazandırılabileceği öğretmenler tarafından ifade edilmiştir.Öğretmenler, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri için okul yöneticilerinin çeşitli faaliyetler (teknik gezi, sportif etkinlikler, vs.) düzenlemesi gerektiği görüşüne sahiptirler.Katılımcılar, ilköğretim programının eleştirel düşünmeyi geliştirmeye uygun hazırlandığını belirtmişlerdir. Araştırmada, öğrencilere eleştirel düşünme becerilerinin kazandırılması bakımından ders kitaplarının uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmada elde edilen diğer bir sonuç, velilerin eğitime duyarlılığının arttırılması için programla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğidir.Öğretmenlerin görüşleri arasında cinsiyet, branş, mesleki kıdem ve mezuniyet durumları değişkenlerine göre genel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Anahtar Kelimeler: İlköğretim Programı, Eleştirel Düşünme, Program Değerlendirme.

Aim of this study is to identify whether elementary education teaching program implemented by Ministry of National Education in the education-instruction year 2005-2006 in state (elementary) schools in the center of Diyarbakır Province is eligible for developing critical thinking skills on the basis of the class teachers and branch teachers? comments.Being a descriptive study, this research was carried out by using scanning model. Data were collected by means of the questionnaire which was developed and whose reliability and validity are ensured. Research participants are composed of 5031 teachers teaching in 173 state (elementary) schools in the center of Diyarbakır province in the education and instruction year 2007- 2008. Research sample consists of 402 teachers teaching in 26 state (elementary) schools.Collected data were analyzed by using frequency, percentage, arithmetic average, independent group ?t? test, one-way variance analysis, Kruskall-Wallis test and Mann Whitney U test.Results of the research demonstrate that most of the participants did not receive in-service training about development of critical thinking. It was found out that technological infrastructure in the school needs to be formed and materials necessary for the application need to be supplied. Participant teachers reported that critical thinking can be acquired by students by decreasing the class size or implementing group works in crowded classrooms.Teachers hold view that school administrators should arrange various activities (such as study tours, sports activities, etc.) in order to develop students? critical thinking skills.Participants reported that the curriculum was devised suitably for developing critical thinking. It was concluded that course books are eligible for students? acquiring critical thinking skills.The research also indicates that the parents need to be informed about the curriculum for increasing their consciousness about education.Significant difference was found between views of the teachers by sex, branch, professional seniority and graduation status.Key words: Elementary Education Curriculum, Critical Thinking, Program Assessment.
To determinethe of teacher?s views relating to primary school program develop critical thinking (case of Diyarbakır city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim