EVSEL ATIK SU ÇAMURU İLE ŞARAP ENDÜSTRİSİ ATIK SU ÇAMURUNUN BİRLİKTE SUSUZLAŞTIRILMASI - SARA, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ EVSEL ATIKSU ÇAMURU İLE ŞARAP ENDÜSTRİSİ ATIKSU ÇAMURUNUN BİRLİKTE SUSUZLAŞTIRILMASI Arzu SARA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 42 Bu çalışmada evsel atıksu çamuru ile şarap fabrikası arıtma tesisi çamurunun birlikte şartlandırma ve susuzlaştırma kabiliyetleri incelenmiştir. Susuzlaştırma çalışmalarında dönen kaplı santrifüj, şartlandırma işlemlerinde ise katyonik polielektrolit kullanılmıştır. Susuzlaştırma verimi kapiler emme süresi (CST), özgül filtrasyon direnci (SRF) ve filtrasyon süresi (FS) parametreleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre en düşük su içeriği pH 2.5' te elde edilmiştir. CST, SRF ve FS verilerine göre şarap fabrikasından gelen çamurun polielektrolit ile şartlandırılmasında dahi oldukça zor susuzlaştınldığmı ve şarap fabrikası arıtma çamuruna hacimsel olarak 1/2 oranmda aktif çamur ilave edildiğinde şarap arıtma çamurunun susuzlaştırma veriminin önemli bir şekilde arttığı bulunmuştur. Bu karıştırma oranı 1/8 olduğunda ise çamur karışımının susuzlaştırma kapasitesinin evsel atıksu arıtma çamurunun susuzlaştırma kapasitesinden daha iyi olduğu da bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Evsel atıksu arıtma çamuru, şarap endüstrisi arıtma çamuru, susuzlaştırma, şartlandırma, kapiler emme zamanı, özgül filtrasyon direnci, filtrasyon süresi VIII
Co-dewatering of municipal waste water sludge and industry waste water sludge
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering