RANDOM PATERNLİ RAT DERİ FLEPLERİNİN YAŞAYABİLİRLİĞİNİ ARTTIRMADA METİLEN MAVİSİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÖZKAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Metilen mavisi Ksantin oksidaz inhibisyonu yaparak serbest oksijen radikallerinin oluşmasını inhibe eder. Ayrıca guanilat siklaz, nitrik oksit (NO), endotelyal NO sentaz (eNOS) ve indüklenebilir NO sentaz (iNOS) inhibisyonu yaparak NO etkilerini önleyebilmektedir.Çalışma metilen mavisinin flep yaşayabilirliğine etkisinin olup olmadığını araştırmak için yapıldı. Çalışmada 250?300 gram ağırlığında 28 adet erkek Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Her grupta 7'şer denek olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubunun flepleri kaldırılıp aynı yerine dikildi. İntradermal grubuna operasyondan 30 dk önce % 1 lik metilen mavisi 1 ml/kg dan intradermal yapıldı ve 10 gün boyunca devam edildi. İntravenöz grubunun flepleri kaldırıldıktan sonra aynı yerine dikildi. Kuyruk veninden günlük % 1 lik metilen mavisi 1ml/kg dan günlük yapıldı. Kimyasal geciktirme grubuna 10 gün boyunca % 1 lik metilen mavisi 1ml/kg dan intradermal olarak yapıldıktan sonra flepler kaldırıldı aynı yerine dikildi 10 gün boyunca aynı dozda metilen mavisi verildi.Flepler dikildikten 10 gün sonra değerlendirildi. Fleplerin yaşayan alanları dijital planimetre ile hesaplandı. Fleplerin yaşayan alan ortalama yüzdeleri kontrol grubunda %47,84, inradermal grubunda %33,18, intra venöz grubunda % 46,35, kimyasal geciktirme grubunda %41,63 bulundu. Intradermal grubunda Kontrol grubuna göre flep yaşayabilirliğini anlamlı derecede azaltmıştır (p<0.05). Diğer gruplar kontrol grubuna göre anlamlı bulunamamıştır.Metilen mavisinin % 1'lik düşük konsantrasyonda (1 ml/kg ) verilmesi random fleplerin yaşayabilirliğini arttırmamaktadır. İntradermal verilen grupta ise flep yaşayabilirliğini azaltmaktadır.Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi, random flep, ksantin oksidaz inhibitörü, Guanilat Siklaz inhibitörü

Methylene blue inhibits the formation of free oxygen radicals by xanthine oxidase inhibition. Also, it can prevent the effects of NO by inhibiting Guanylate cyclase, nitric oxid (NO), endothelial NO synthase (eNOS), and inducible NO synthase (iNOS).This study was made for whether methylen blue effects or not on flap viability. 28 male Sprague Dawley rats weighing between 250-300 gr were used for this study. Rats were allocated equally to 4 groups. In control group, their flaps were raised and then again sutured into their site. 30 minutes before operation, intradermal injection of 1 ml/kg of % 1 methylene blue was given to intradermal group and then continued for 10 days. After intravenous group?s flaps removed, they were again sutured into their site. 1 ml/kg of % 1 methylene blue was daily administrated through tail vein. After 1 ml/kg of % 1 methylene blue intradermally administrated to chemical delay group for 10 days, the flaps were raised and again sutured into their site and methylene blue was given at the same dose for 10 days.Flaps were evaluated after 10 days. Areas of flaps viability were calculated with digital planimeter. Mean flap viability areas were found as 47.84 % for control group, 33.18 % for intradermal group, 46.35 % for intravenous group, 41,63 % for chemical delay group. When methylene blue intradermal group was compared with control group, flap viability was significantly reduced (p<0.05). According to control group, other groups were not found significant.To administrate % 1 low consantration (1 ml/kg) methylene blue can not increase random flaps viability at rats. The group that administrate intradermally flap viability was reduced.Key Words: Methylene blue, random flap, xanthine oxidase inhibitor, guanylate cyclase inhibitor
The investigation of methylene blue effects on survival increase of random patern dermal flaps on rats
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi