5024 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINDA ENFLASYON ENDEKSİ VE UYGULAMA SORUNLARINA BAKIŞ - Demir, Özcan (Cevdet Emin EKİNCİ, 2018)
Ülkemizde 1970’li yıllardan beri yaşanan yüksek enflasyon, işletmelerin faaliyet sonuçlarını gösteren mali tabloların gerçek durumu yansıtmalarına engel olmuştur. Enflasyonist süreç içerisinde satın alma gücü açısından gerçek değerlerini yitiren mali tabloların düzeltilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Enflasyon muhasebesi SPK ve BDDK düzenlemelerinin ardından 5024 sayılı kanunun 17.12.2003 tarihinde TBMM tarafından kabul edilip,30.12.2003 tarih ve 25332 sayılı resmi gazetede yayımlanmasıyla yaşama geçirilmiştir. Ancak yasa bir kez uygulandıktan sonra uygulama şartları ve uygulamadan kaynaklanan diğer sorunlar yüzünden tekrar uygulanmamıştır. Bu çalışmada; yasanın uygulanmasında enflasyon endeksi bazında yapılan sınırlamalar ile uygulama sorunları, kuramsal ve alan çalışması çerçevesinde incelenmiştir. Ülkemizde Enflasyonun tekrar yükselme eğilimine girmesi ve aradan geçen zaman yeniden bir enflasyon düzeltmesini gerekli kılmaktadır. Bu bakımdan yasada endekse dayalı kısıtların ve uygulama koşullarının yeniden ele alınması gerekmektedir.