Efüzyonlu otitis media tedavisinde antibiyotik ile birlikte intranazal steroid kullanımının etkinliği - Karlıdag, Turgut; Kaygusuz, İrfan; Gök, Üzeyir; Yalçın, Şinasi; Keleş, Erol; Oztürk, Levent (My University, 2002)
Amaç: Kronik efüzyonlu otitis media (EOM) tedavisinde, tek başına antibiyotik ve antibiyotik ile birlikte topikal intranazal budesonid kullanımının etkinliği araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya EOM tanısı almış, yaşları 2-12 arasında değişen 62 hasta alındı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Bir gruba antibiyotik (20 hasta, ampisilin/sulbaktam, 25 mg/kg), bir gruba antibiyotik ile birlikte intranazal budesonid (20 hasta, 200 mcg/gün) verilirken, kontrol grubu (22 hasta) tedavisiz izlendi. Hastalarda ve ailelerinde alerji, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, pasif sigara içiciliği, düşük doğum ağırlığı ve kreşe gitme hikayesi sorgulandı. Kronik EOM tanısı konduğu andaki ve tedavinin dördüncü ve sekizinci haftalarındaki otoskopik muayene ve timpanogram sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Sekiz haftalık tedavi sonrasında, her iki grubun otoskopik muayene ve timpanogram bulgularında kontrol grubuna göre anlamlı düzelme görüldü (p<0.05). İyileşme oranları antibiyotik, budesonid ve kontrol gruplarında sırasıyla %24 (9/37 kulak), %39 (14/36), and %5 (2/40) bulundu. Budesonid grubunda daha fazla kulakta iyileşme olmasına rağmen, sonuç, tek başına antibiyotik uygulanan gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı değildi (p>0.05). Sonuç: Antibiyotik tedavisi ile birlikte topikal intranazal steroid kullanımının EOM tedavisindeki etkinliği daha geniş hasta serileriyle araştırılmalıdır.
Keywords: İlaç uygulama; burun içi; İlaç tedavisi; kombinasyon; Steroidler; Antibiyotikler; Efüzyonlu otitis media; Ampisilin; Sulbaktam; Orta kulak ventilasyonu; Prednizolon