ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ KOYUNLARIN KÜÇÜK RUMİNANT VEBASI, PARAİNFLUENZA TİP -3 İLE RESPİRATORİK SİNSİTYAL VİRUS KAYNAKLI PNÖMONİLERİNDE HİSTOPATOLOJİK VE İMMUNOHİSTOKİMYASAL İNCELEMELER - ÖZKARACA, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışma ile Elazığ yöresinde makroskobik olarak pnömoni bulgusu gösteren koyunların akciğer doku örneklerinde immunohistokimyasal yöntemler ile Küçük Ruminant Vebası, Parainfluenza Tip 3 ve Respiratorik Sinsityal Virus antijenlerinin tespiti, hastalıkların görülme sıklığı ve mevsimsel dağılımı ile birlikte bu viruslarca meydana gelen pnömonilerin makroskobik ve mikroskobik özelliklerinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla; 2011 yılı Ocak-Aralık ayları arasında bir mezbahada kesilen, Elazığ ve çevresindeki işletmelere ait 2391 adet koyun akciğeri incelendi ve 568 (% 23.75) inde pnömoni tespit edildi. Histopatolojik muayenede; 528 (%22.08) sinde pnömoni teşhis edilirken, 40 ında kan aspirasyonunun bulunduğu belirlendi. Pnömoniler mikroskobik olarak; fibrinöz (n=44, %8.33), suppuratif (n=71, %13.44), intersitisyel (n=367, %69.50), verminöz (n=27, %5.11) ve pulmoner adenomatöz (n=19, %3.59) olarak sınıflandırıldı. İmmunohistokimya ile Küçük Ruminant Vebası, Parainfluenza Tip 3 ve Respiratorik Sinsityal Virus antijenleri yönünden incelemede verminöz ve pulmoner adenomatöz pnömoniler hariç 482 pnömonili akciğer dikkate alındı. İmmunohistokimyasal boyamalar ile %6.63 (n=32) oranında Parainfluenza Tip 3, %0.82 (n=4) oranında Respiratorik Sinsityal Virus antijenleri belirlenirken, Küçük Ruminant Vebası viral anijenlerine rastlanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada Elazığ yöresindeki koyunlarda Parainfluenza Tip 3 ve Respiratorik Sinsityal Virusun doğal pnömoni olgularında rol oynayan etiyolojik ajanlardan oldukları saptandı. Anahtar Kelimeler: İmmunohistokimya, Koyun, Küçük Ruminant Vebası, Parainfluenza Tip 3, Pnömoni, Respiratorik Sinsityal Virus

The aims of this study were to detect the prevalence of Peste des Petits Ruminants, Parainfluenza Type 3 and Respiratory Syncytial Virus antigens in ovine pneumonias in Elazig by mean of immunohistochemistry, to determine seasonal distribution of these diseases, and to investigate gross and microscopic characteristics of these viruses. With this aim, total of 2391 sheep slaughtered in a slaughterhouse in Elazig between January-December of 2011 were investigated and pneumonia was detected in 568 (23.75%) animals macroscopically. Histolological examination, revealed that 528 (22.08%) samples were pneumonias while 40 were detected as blood aspiration. Microscopically these cases were classified as fibrinous (n=44, 8.33%), suppurative (n=71, 13.44%), interstitial (n=367, 69.50%), verminous (n=27, 5.11%), and pulmonary adenomatosis (n=19, 3.59%). Total of 482 pneumonic lungs, not including verminous and pulmonary adenomatosis, immunohistochemical staining method was used in order to investigate the viral antigens of Peste des Petits Ruminants, Parainfluenza Type3 and Respiratory Syncytial Virus. In immunohistochemical staining no Peste des Petits Ruminants antigen was seen while Parainfluenza-3 and Respiratory Syncytial Virus antigens were detected as 6.63% (n=32) and 0.82% (n=4), respectively. In conclusion, Parainfluenza-3 and Respiratory Syncytial Virus antigens were detected as important etiologic agents in ovine pneumonia Elazig. Keywords: Immunohistochemistry, Parainfluenza Type 3, Peste des Petits Ruminants, Pneumonia, Respiratory Syncytial Virus, Sheep
Histopathological and immunohistochemical investigations on peste des petits ruminants, parainfluenza type 3 and respiratory syncytial virus associated pneumonias in sheep in Elazig region
Keywords: Veteriner Hekimliği