Presence of herpesviruses in adenoid tissues of children with adenoid hypertrophy and chronic adenoiditis - Karlıdag, Turgut; Bulut, Yasemin; Keleş, Erol; Alpay, Hayrettin Cengiz; Seyrek, Adnan; Orhan, Israfil; Kaygusuz, İrfan (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adenoid hipertrofisi (AH) ve kronik adenoiditli (KA) çocuklarda adenoid dokuda herpessimpleks virüs (HSV), Epstein-Barr virüsü (EBV) ve sitomegalovirüs (CMV) dahil olmak üzere, bazı virüslerin varlığını belirlemek ve AH ve KA patogenezinde herpesvirüslerin potansiyel rolünü araştırmaktır. Hastalar ve Yöntemler: Ekim 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında, kliniğimizde ventilasyon tüpü ile veya olmaksızın adenoidektomi veya adenotonsillektomi yapılan toplam 72 hasta (41 erkek, 31 kız; ort. yaş 4 yıl ve 2 ay; dağılım 2-9 yıl) çalışmaya dahil edildi. Hastalar AH grubu (n=42) ve KA grubu (n=30) olmak üzere, iki gruba ayrıldı. Her iki gruptan alınan adenoid doku örnekleri, HSV, EBV ve CMV-DNA varlığını saptamak açısından, polimeraz zincir reaksiyon (PCR) yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: P olimeraz z incir r eaksiyon s onuçları, A H g rubunda %33.3 ve KA grubunda %36.6 herpesvirüs DNA pozitifliği olduğunu gösterdi. Çalışılan herpesvirüsler arasında her iki grupta da en yüksek düzeyde bulunan tür, HSV-DNA idi (sırasıyla %14.2 ve %16.6), buna karşın, gruplar arasındaki fark, anlamlı değildi. AH grubunda EBV-DNA pozitifliği %11.9 ve CMV-DNA pozitifliği %4.7 iken, CA grubunda EBV-DNA pozitifliği %13.3 ve CMV-DNA pozitifliği %6.6 idi. Sonuç: Adenoid hipertrofisi ve KA olan çocukların adenoid dokusunda yüksek düzeyde herpesvirüs varlığı tespit edildi, bu da, çocuklarda herpesvirüs varlığı ve AH ve KA gelişimi arasında muhtemel bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, herpesvirüslerin AH ve KA patogenezinde oynadığı rolü açıklığa kavuşturmak için, daha kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır.
Keywords: Çocuk; Adenoidler; Polimeraz zincir reaksiyonu; Sitomegalovirüs; Herpesvirus 1; insan; Kronik hastalık