OKSİT TAKVİYELİ BAKIR KOMPOZİTİN MEKANİK ALAŞIMLAMA YÖNTEMİ İLE ÜRETİLMESİ VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - GÜLER, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada mekanik alaşımlamayla üretilen bakır esaslı kontak malzemelerininelektrik performansı incelenmiştir. Çeşitli oksitleri, farklı oranlarda, içeren bakır tozları 5 saatsüreyle planeter bilyeli değirmende öğütülmüştür. Mekanik alaşımlanan toz karışımları %1, %2, % 4 ve % 6 oranlarında ZnO, Al2O3 ve Y2O3 içermektedir. Alaşımlama işleminden sonra butozlar preslenmiş ve vakum altında 800 ºC' de sinterlenmişdir. Daha sonra, yoğunluğu arttırmakiçin bu numuneler 650 ºC' de % 75 oranında dövülmüştür. En iyi iletkenliği belirlemek için bunumuneler üzerinde elektrik iletkenliği deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar, en iyi iletkenlik değerini% 4 oksit takviyeli numunelerin sergilediğini göstermiştir. Daha sonra bu numunelerin kontakperformansını tespit etmek için 3000, 6000, ve 9000 çevrim sayısında açma-kapama deneyiuygulanmıştır.Sonuçta hem en iyi iletkenliği hem de en iyi kontak performansını sırasıyla % 4 ZnO,% 4 Al2O3, % 4 Y2O3 takviyeli bakır kontaklardan elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Mekanik Alaşımlama, Elektrik Kontak Malzemeleri, Bakır
Investigation of electrical properties of oxide reinforced copper composite produced by mechanical alloying
Keywords: Metalurji Mühendisliği