Sporun Adölesanlarda Seçilmiş Bazı Motorik ve Fizyolojik Test Sonuçlarına Etkisinin İncelenmesi: Kesitsel Araştırma - Kılıç, Yakup; Hepsert, Sezgin (My University, 2022)
Amaç: Yapılan çalışmada, adölesanlarda spor yapma durumunun seçilmiş bazı motorik ve fizyolojik testler üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Deneysel modellerden olan statik grup karşılaştırmalı desenin kullanıldığı araştırmada evren sayısı 350, örneklem sayısı ise 60 kişi (30 spor yapan, 30 spor yapmayan) olarak belirlenmiştir. Veriler 2021-2022 öğrenim yılı içerisinde Kovancılar Şehit Mehmet Kaya Ortaokulunda okuyan adölesanlar üze- rinde toplanmıştır. Çalışmada gruplar oluşturulurken spor yapma kriteri olarak en az 2 yıl herhangi bir spor branşıyla uğraşma şartı uygulanmıştır. Verilerin toplanması aşamasında 30 metre sprint ölçümü için kronometre, durarak uzun atlama ve dikey sıçrama testleri için mezura, bacak kuvveti için TKK 5402 dijital markalı sırt-bacak dinamometresi, el kavrama testi için TAKEİ marka el dinamometresi ve solunum fonksiyonları için ise spirometre kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak istatistiksel işlemler gerçekleştirilmiştir. Veriler normallik sınamasının ardından betimsel istatistikler ve ba- ğımsız örneklem t-testi yöntemleri ile incelenmiş ve yapılan analizlerde anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Bulgulara bakıldığında; 30 metre sprint, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, bacak kuvveti ve fizyolojik testlerden olan vital kapasite, zorlu vital kapasite, bir saniyede zorlu ekspirasyon volüm verilerinde spor yapan ve spor yapmayan grupların arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Sağ el kavrama ve sol el kavrama testlerinde spor yapan ve spor yapmayan gruplar arasında ise anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak spor yapan adölesanların dikey sıçrama, durarak uzun atlama, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti ve spirometre ölçüm değerleri göz önünde bulundurulduğunda spor yapmayan akranlarına kıyasla psikomotor ve fizyolojik yönden daha iyi durumda oldukları gözlemlenmiştir.
Keywords: Spor Bilimleri