TÜRK BASININA GÖRE 1965 GENEL SEÇİMLERİNDE CUMHURİYET HALK PARTİSİ VE TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ - Talu, Murat; Umar, Ömer Osman (My University, 2025)
Türkiye’de 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan genel seçimler, Türk siyasi tarihi açısından taşıdığı önemden dolayı bir kırılma noktası olmuştur. 27 Mayıs 1960 İhtilali sonrasında yapılan 15 Ekim 1961 genel seçimleri, askeri vesayet altında yapılmış ve Türk siyaseti ilk kez koalisyon hükümeti ile tanışmıştır. Seçimler sonrasında sırası ile CHP – AP, CHP – YTP – CKMP, CHP – Bağımsızlar ile AP – YTP – CKMP – MP koalisyon hükümetleri kurulmuş ve 1961 – 1965 arası süreçte koalisyonlardan dolayı siyasi istikrar sağlanamamıştır. 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan seçimler pek çok yönüyle Türk siyasi tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur. Seçimlere katılan ve 27 Mayıs İhtilali ile kapatılan DP’nin mirasçısı olan AP, seçimlerden büyük bir zaferle çıkmış ve koalisyonlar dönemini kapatarak tek başına iktidar olmuştur. Koalisyonlar döneminde iktidarda bulunan CHP ise seçimlere “Ortanın Solu” sloganı ile girmiş ancak aldığı oy ile muhalefet pozisyonuna geçmek durumunda kalmıştır. 1965 seçimlerinin en önemli özelliği ise Mehmet Ali Aybar liderliğindeki Türkiye İşçi Partisi’nin seçimlere iştirak etmesi olmuştur. Cumhuriyet tarihinde ilk kez legal anlamda sosyalist bir partinin teşkilatlanıp seçimlere girerek milletvekili kazanması Türk solu açısından da bir kırılma noktası olmuştur.
Keywords: Cumhuriyet Halk Partisi; 1965 Genel Seçimleri; Türkiye İişçi Partisi