802.15.4 Tabanlı Sensör Düğümü Tasarımı ve Geliştirilen Kablosuz Sensör Ağ Uygulama Ortamı: FıratZigBee - Yıldırım, Güngör; Tatar, Yetkın (My University, 2018)
Kablosuz Sensör ağlarının (KSA/WSN) temel bileşenleri olan kablosuz sensör ağ düğümleri (KSAD), işlemci ve hafıza devresi, radyo modülleri, güç üniteleri, sensörler/aktuatörler ve dönüştürücü devrelerinden oluşmaktadırlar. Mevcut KSAD ’lerin maliyetlerinin yüksek olması bir yana amaca yönelik tasarımlarda ek donanımlara/bağlantılara ihtiyaç duymaları veya bunun tam tersi olarak uygulamaların ihtiyaç duymadığı gereksiz özelliklere sahip olabilmeleri, dezavantajlardır. Bu makalede, özellikle deneysel amaçlı ve çok sayıda sensör düğüm gerektiren KSA ağ uygulamalarında kullanılmak üzere amaca özel programlanabilen, kurulumu ve işletmesi kolay, mevcut diğer ZigBee KSAD’ler ile kıyaslanabilen özelliklerde bir sensör düğümün (FNode) tasarlanıp gerçekleştirme süreci sunulmuştur. Buna ek olarak FNode’lardan oluşturulacak KSA yapılarını kontrol edebilen, sensör düğümlerden toplanan verileri ön işlemlerle optimize ederek veri tabanlarına kaydedebilen bir kontrol ve gözlemleme yazılımının (FMonitör) geliştirme detayları paylaşılmıştır. FıratZigBee isimli bu KSA sistemin gerekli test ve denemeleri yapılarak hem pratik uygulamalar için hem de ilgili eğitim kurumlarındaki KSA uygulamaları için bir deneysel platform olarak kolaylıkla kullanılabilir olduğu gösterilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği