Pirüvat kinazın normal ve tömür meme dokusundan saflaştırılması ve karakterizasyonu - Yılmaz, Seval; Ozan, Temizer Sema; Özercan, İbrahim Hanifi (My University, 2004)
İnsan normal ve tümör meme doku pirüvat kinazı saflaştırılarak moleküler ağırlığı ve kinetik özellikleri araştırılmış, normal meme dokusu ile tümör meme dokusu pirüvat kinaz aktivite düzeyleri karşılaştırılmıştır. DEAE Sefadeks A-SO kromatografi ile meme dokusunda pirüvat kinazın iki farklı formunun varlığı gösterilmiştir. SDS-PAGE ile alt birimlerinin moleküler ağırlığı normal dokuda 1. pikte 30.000 Da, II. pikte 63.000 Da, tümör dokusunda ise 1. pikte 16.500 Da, II. pikte 60.000 Da olarak saptanmıştır. Pirüvat kinaz aktivitesi tümör meme dokusunda normal meme dokusuna göre 5,2 kat fazla bulunmuştur. Pirüvat kinaz enzimi normal meme dokusunda 1. pik 1591 kat, II. pik 636,4 kat, tümör dokusunda I. pik 219 kat, II. pik ise 318 kat saflaştırılabilmiştir. Reaksiyon hız eğrisi normal ve tümör meme dokusu pirüvat kinazının 1. pikinde hiperbolikti ve FDP tarafından aktive edilmemiştir. II. pikte reaksiyon hız eğrisi tümör meme dokusunda hiperbolik, normal meme dokusunda ise sigmoidaldır ve FDP tarafından aktive edilmiştir. Hill katsayısı PEP için enzimde en az iki bağlanma bölgesinin varlığını göstermiştir. İnsan meme dokusundan izole edilen pirüvat kinaz izoenzimleri diğer doku pirüvat kinaz izoenzimleri ile karşılaştırıldığında bunların M, ve M2 izoenzim olduğu ve normal meme dokusundaki M2 izoenzimin tümör meme dokusunda K izoenzime dönüşebileceği düşünülebilir.
Keywords: Saflaştırma; kinetik; enzim aktivitesi; izoenzimler; SDS-PAGE; insan; neoplazma; meme kanseri; pirüvat kinaz; moleküler ağırlık