Akciğer Mekaniğinin Elektriksel Modelinin Çıkarılması ve Basınç Dalga Şeklinin Elde Edilmesi - Güler, Hasan; Ata, Fikret (My University, 2013)
Bu çalışmada, insanların yaşamlarını sürdürmesi için önemli bir organ olan akciğerin elektriksel modelininçıkarılması işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın amacı akciğerin elektriksel modelini çıkarıp, benzetim ileakciğerdeki basıncın değişimini gözlemlemektir. Elde edilen modelleme ile akciğere ait parametrelerin tahminive benzetimi gerçekleştirilebilir. Böylece akciğerden kaynaklanan rahatsızlıkların teşhisi yapılabilir ve bu,hastalar için etkili bir tedaviye imkan sağlayabilir. Bu bağlamda akciğer mekaniğinin 3 ayrı elektriksel modeliçıkarılmıştır. Bu modeller, tek bölmeli akciğer modeli, çift bölmeli seri ve çift bölmeli paralel modellerdir. Bumodellerin doğruluğunu test etmek için öncelikle MATLAB ortamında mekanik ventilatör modellenmiştir. Dahasonra sabit basınç altında akciğerde oluşan basınç dalga şekilleri incelenmiştir. Benzetimler sonucunda tatminedici sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Tıbbi İnformatik; Solunum Sistemi