Lathyrus sativus L. ve L. hirsutus L. (Fabaceae/Leguminosae) türleri üzerinde morfolojik, palinolojik ve anatomik bir çalışma - Mantar, Nihat; Bagcı, Eyüp; Şahin, Ahmet; Gür, Nazmi (My University, 2003)
Bu araştırmada, Lathyrus L. (Fabaceae) cinsine ait Cicercıda (Medik.) Gren. & Godr. seksiyonundan Lathyrus sativus L. ve L. hirsutus L. türlerinin morfolojik, palinolojik ve anatomik özellikleri kalitatif ve kantitatif olarak incelenmiştir. İncelenen iki Lathyrus türüne ait örneklerin polen tipi trikolporat, polen şekli suboblat olarak saptanmıştır. İki tür arasında bazı morfolojik ve morfometrik farklılıklar bulunmakla beraber genel olarak polen ve anatomik özellikler bakımından önemli farklar saptanmamıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak türlerin sitematiğine katkıda bulunmak amacıyla birbirleriyle ve cins üyeleri ile tartışılmıştır.
Keywords: Taksonomi; bitki morfolojisi; çiçektozu; bitki anotomisi; baklagiller; Lathyrus sativus; Fabaceae; stoma dağılımı; Lathyrus hirsutus; stoma sayısı; epidermis