HE+CAH(V,J) REAKSİYONUNUN ZAMANA BAĞLI KUANTUM DİNAMİGİ - AKBALIK, FIRAT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu 3 boyutta He+CaH(?,j)?He+CaH(?',j') reaksiyonuna uygulandı. Bu metod zamana bağlı Schrödinger denkleminin çözümüne dayanmaktadır. Zamana Bağlı Schrödinger denklemi bir baslangıç değer problemi olup Fourier Grid metodu kullanılarak çözülür. Bununla birlikte, dalga fonksiyonunun potansiyel enerji yüzeyi üzerindeki yayılımı kompleks Chebychev polinomları cinsinden bir açılımla yapılır. Dalga fonksiyonunun yayılımı suresince Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerinde defalarca etkisinin hesaplanması gerekmektedir. Bireysel kuantum seviyeleri arasındaki geçis olasılıkları ve üretim kanalındaki dağıtımlar çarpısma enerjisinin sınırında toplam açısal momentumun J=0 değeri için hesaplanmıstır. ?ntegral tesir kesitlerinin hesaplanması için bütün J ? 0 değerleri için geçis ihtimalleri basit J-Shifting yaklasımı ile belirlenmis, elde edilen integral tesir kesitlerinden ya da Uniform J-Shifting yaklasımı kullanılarak reaksiyon hız sabitleri elde edilmistir. Anahtar Kelimeler: ?nelastik Saçılma, Reaksiyon Dinamiği, geçis ihtimaliyetleri. Tesir kesitleri, Hız Sabitleri.

In this thesis, Time Dependent Wave Packet method has been applied to the He+CaH(?,j)?He+CaH(??,j?) reaction in three dimensional (3D). The method used is based on the solution of time dependent Schrodinger equation. The Time Dependent Schrodinger equation which is an initial value problem is solved by means of Fourier Grid methods. However, the time dependent propagation on a potential energy surface of the wave packet is accomplished by an expansion in terms of modified complex chebychev polynomials. The propagation requires repeatedly operation of the Hamiltonian operator on the wave function. Transition probabilities among the state-to-state Quantum levels and distributions in the production channel have been calculated for total angular momentum J=0 in a broad range of collision energies. For the calculation of integral cross-sections, the transition possibilities for all J?0 reaction probabilities have been determined by the means of simple J-Shifting Approach and the reaction speed states have been had via the integral cross-sections or Uniform-J Shifting methods Keywords: Inelastic Scattering, Hamiltonian Operation, Transition Probabilities and Cross Sections, Rate Constant.
Time dependent quantum dynamics of the He+CaH(v,j) reaction
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği