Carbon Tax-Aware Optimal Energy Management for Grid-Integrated Parking Facilities with Electric and Fuel Cell Vehicles Supported by PV Generation - Lordoğlu, Merve; Prencuva, Bensu; Taş, Edanur; Tatar, Ayşe Kübra (Fırat Üniversitesi, 2025)
This study addresses the optimal energy management of a grid-connected parking lot integrating photovoltaic (PV) generation, fuel cell electric vehicles (FCEVs) and EVs. The parking area is equipped to meet the charging demands of EVs, and hydrogen is produced for FCEVs via an electrolyzer located within the parking area. Both EV charging power and electrolyzer demand can be met flexibly from the PV system, energy storage system (ESS) or the electrical grid. The objective is to minimize total operational costs while incorporating the impact of carbon taxation. Due to the inclusion of carbon taxes, the proposed optimization framework inherently aims to reduce emissions during vehicle charging and hydrogen production processes. To address the problem, a mixed-integer linear programming-based optimization model is constructed and executed within the GAMS platform. The solution is obtained with the CPLEX solver. Results confirm that the proposed methodology effectively achieves cost reduction and emission mitigation by optimally coordinating PV energy generation, grid electricity usage, EV charging schedules, and hydrogen production. Results confirm that the proposed methodology effectively achieves cost reduction and emission mitigation by optimally coordinating PV energy generation, grid electricity usage, EV charging schedules, and hydrogen production. According to the results, a 21.63% saving was achieved in carbon emissions and carbon tax.

Bu çalışma, fotovoltaik (PV) üretimi, elektrikli araçlar (EV) ve yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV) içeren şebeke bağlantılı bir otoparkın optimal enerji yönetimini ele almaktadır. Otopark, EV’lerin şarj taleplerine cevap verecek şekilde donatılmış olup park alanındaki elektrolizör aracılığıyla FCEV’ler için hidrojen üretimi sağlanmaktadır. Hem EV şarj gücü hem de elektrolizör talebi, PV sisteminden, enerji depolama sisteminden (ESS) veya elektrik şebekesinden esnek bir şekilde karşılanabilmektedir. Çalışmanın temel amacı, karbon vergisinin etkisini de dikkate alarak toplam işletme maliyetlerini en aza indirmektir. Karbon vergisinin dahil edilmesiyle birlikte, önerilen optimizasyon çerçevesi araç şarjı ve hidrojen üretimi süreçlerinde emisyonların azaltılmasını doğal olarak hedeflemektedir. Optimizasyon problemi, Karmaşık Tamsayılı Doğrusal Programlama (MILP) modeli olarak formüle edilmiş ve GAMS programı kullanılarak uygulanmıştır. Çözüm, CPLEX çözücüsü ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, PV enerji üretimi, şebeke elektriği kullanımı, EV şarj zamanlamaları ve hidrojen üretiminin optimal şekilde eşgüdümüyle önerilen yöntemin maliyetleri düşürmede ve emisyonları azaltmada etkili olduğunu doğrulamaktadır. Elde edilen sonuçlar, PV enerji üretimi, şebeke elektriği kullanımı, EV şarj zamanlamaları ve hidrojen üretiminin optimal şekilde eşgüdümüyle önerilen yöntemin maliyetleri düşürmede ve emisyonları azaltmada etkili olduğunu doğrulamaktadır. Sonuçlara göre karbon emisyonundan ve karbon vergisinden %21.63 kar edilmiştir.
Şebeke Entegreli Elektrikli Araç ve Hidrojenli Araçları İçeren Otoparklar İçin Karbon Vergisi Odaklı Optimal Enerji Yönetimi
Keywords: Electrical Energy Storage; Elektrik Enerjisi Depolama; Photovoltaic Power Systems; Fotovoltaik Güç Sistemleri; Electrochemical Energy Storage and Conversion; Elektrokimyasal Enerji Depolama ve Dönüşüm; Energy Generation; Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical); Enerji Üretimi; Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)