Öğretmen adaylarının genel internet özyeterlik algıları (Fırat Üniversitesi örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Erten, Pınar (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının genel internet özyeterliklerine ilişkinalgılarının cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, internete bağlanma süresi ve bağlanmayerlerine göre değişip değişmediğini belirlemektir. Araştırmanın evrenini FıratÜniversitesi Fen, Eğitim ve İnsani-Sosyal Bilimler Fakültelerinde öğrenim gören son sınıföğrencileri oluşturmaktadır. Örnekleme 661 ö ğre tmen adayı dâhil edilmiştir. Araştırmada25 maddelik beşli Likert tipi bir ölçek geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Verilerin analizindeyüzde, frekans, madde test korelasyonu, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar t-testi, tekyö nlü varyans analizi, LSD, KWH ve MWU testleri kullanılmıştır. Öğre tmen adaylarınıncinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, haftalık bağlanma süresi ve internete bağlanma yerideğişkenine göre görüşlerinin farklılaştığı belirlenmiştir. Erkek öğre tmen adaylarınıngenel internet özyeterlik algılarının kız öğre tmen adaylarına göre daha yüksek olduğubelirlenmiştir. Eğitim Fakültesi öğrencilerinin genel internet özyeterlik algıları, İnsani-Sosyal Bilimler ve Fen Fakültesi öğrencilerininkinden daha yüksek çıkmıştır. İnternetedaha sık bağlanan öğrencilerin internet özyeterlik algıları daha yüksektir. İnternet cafedenbağlananların daha düşük özyeterliğe sahip oldukları belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri