Araşidonik asidin balık beslemesinde önemi - Harlıoğlu, Ayşe (My University, 2014)
Balık beslemesinde dengeli ve ekonomik olan yem formülasyonlarının hazırlanabilmesi için balıkların esansiyel yağ asitleri ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu yağasitlerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bilinmesinin yanısıra balıklardaki yağmetabolizmasının da araştırılması önemli hususların başında gelmektedir. Balıkların büyüme ve üremesini etkileyen esansiyel uzun zincirli doymamış yağasitlerinden özellikle n-3 serisi yağasitleri ile ilgili araştırmalar küresel ölçekte yo?un olarak yapılmıştır. Ancak, n-6 serisi doymamış yağasitlerinden olup eikosanoidlerinön maddesi olan araşidonik asit (C20:4n-6; AA) üzerine yapılan araştırmalar son yıllarda artan bir ivme göstermiştir. Araştırmalar sonucunda, AA büyüme, gamet ve larva kalitesi, yumurtaların döllenmesi ve çıkışı, çıkan larvaların yaşama oranı, ba?ışıklık sistemi ile suyun tuzluluk oranı gibi çevresel de?işkenlere uyum sa?lama gibi birçok fizyolojik olayda önemli rollerinin oldu?u belirlenmiştir. Ayrıca, AA olan ihtiyaç düzeyinin türler arasında farklılık gösterdi?i, türiçerisinde de büyüme ve üreme dönemlerinde bu yağasitine olan ihtiyaç düzeyinin de?işebildi?i belirlenmiştir. Bu nedenle, özellikle kültürü yapılan balık türleri için verimi artırmak amacıyla AA fizyolojik etkilerinin ve ihtiyaç duyulan düzeylerinin belirlenmesi konusunda araştırmalar yapılmasının gerekti?i sonucu ortaya çıkmaktadır.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Genetik ve Kalıtım