YOUTUBE’UN EĞİTİM AMAÇLI KULLANIMI - Karaçorlu, Ahmet Tarık; Özek, Müzeyyen Bulut (Ahmet AKÇAY, 2024)
Teknolojinin değişmesi ve gelişmesiyle beraber yeni medya kavramı sürekli olarak güncellenmektedir. Yeni medya, iletişim alanına yaptığı katkıların yanında, iletişim alanındaki yeniliklerle gelişen eğitim alanına da çok büyük katkılar yapmaktadır. Bu katkıların en büyük belirtilerinden biri de çift yönlü iletişim imkanı sunan web 2.0 araçlarıdır. Web 2.0 araçlarının yaygın hale gelmesiyle birlikte birçok sosyal ağ eğitim amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. YouTube içerisinde barındırdığı eğitsel videolarla eğitim amaçlı en çok kullanılan video paylaşım platformlarından biri olmuştur. YouTube’un eğitim amaçlı kullanımı, dijital araçlarla büyüyen 21. yüzyıl öğretmenlerine ve özellikle öğrencilerine büyük imkanlar sunmaktadır. Bu çalışmada YouTube bir video paylaşım platformu olarak yeni medya kavramı içerisinde değerlendirilmiş ve YouTube’un eğitim ile olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın ana odağını YouTube’da bulunan eğitim kanallarından abone ve görüntülenme sayılarına göre seçilen 57 eğitim kanalı oluşturmaktadır. Kanallara ait veriler boomsocial ve socialblade sosyal medya analiz programları kullanılarak elde edilmiştir. Web hasatçılığı yöntemiyle YouTube’da bulunan eğitim kanallarından veriler toplanmış, kanallar içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. YouTube eğitim kanallarından ders videoları yayınlayan kanalların daha çok rağbet gördüğü saptanmış, zengin ve dikkat çekici içeriklere sahip olan kanalların yüksek oranda tercih edildiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma sistematik video ağlarını kurmaları için eğitim kanallarına, kullanım amaçlarına yönelik eğitsel videolara erişebilmeleri için YouTube izleyicilerine perspektifler sunmaktadır.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri