KOBALT ESASLI ALAŞIMLARIN TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİYLE ÜRETİMİ, MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SOMUNKIRAN, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 2006)
Günümüzde, insan vücudunda meydana gelen sakatlanmaların ve fonksiyonunu kaybedenorganların yerine genellikle implant malzemeler kullanılmaktadır. Bu nedenle kullanılacağı yereuygun fiziksel özelliklere ve kimyasal dayanıma sahip malzeme arayışına girilmiştir. mplantmalzemeler arasında kobalt esaslı alaşımlar iyi aşınma dayanımı, korozyon ve ısı dayanımı gerektirenyerlerde geniş uygulama alanı bulmuştur.Bu çalışmada, farklı krom içerikli kobalt esaslı Cr-Mo toz alaşımının aşınma ve mekaniközeliklerine krom ilavesinin etkisi araştırılmış; imal edilen numunelerin mekanik ve aşınmaözeliklerinin belirlenmesi için, numunelere bazı mekanik ve aşınma deney testleri uygulanmıştır. Tozmetalurjisi yöntemiyle malzeme kaybı olmaksızın üretilen numuneler, ASTM F75'de verilen bazımekanik özeliklere sahip implantlarla karşılaştırılarak sonuçların mukayeseli yorumları yapılmıştır.Sıkıştırma basıncının yoğunluğa ve mikroyapıya etkisi, sinterleme sıcaklığının mekanik ve aşınmadayanımına etkileri araştırılarak incelenmiştir. Üretilen numunelerin mikroyapılarının ayrıntılı olaraktanımlanması için metalografik çalışmalar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Abrasiv Aşınma, Co Esaslı Alaşımlar, mplant
The production of cobalt based alloys with powder metallurgy process, and the investigation of microstructure and mechanical propreties of these alloys
Keywords: Metalurji Mühendisliği