FERROKROM CURUFLARININ ÇEŞİTLİ BAĞLAYICI KOMBİNASYONLARINDA ISI İLETİM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - YILDIZ, TÜLAY (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi FERROKROM CÜRUFLARININ ÇEŞİTLİ BA?LAYICI KOMBİNASYONLARINDA ISI İLETİM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Tülay YILDIZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1994, Sayfa: 73 Metalurjik katı artıklarından cürufların teknolojik kullanımları yıllarca metalürji ve çevre mühendislerini ilgilendiren konuların başında yer almıştır. Cüruflar genellikle sanayi tesisleri ile inşaat sektörü tarafından değerlendirilmeye çalışılmaktadır. CaO, S1O2, AI2O3 ve Vfi^ içeriklerinin az veya çokluğuna göre cüruflar ya çimento klinker katkısı, ya gübre hammaddesi,ya da inşaatlarda harç tuğla katkısı ve yalıtım (stabilize) malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada değişik tane çaplarına sahip ferrokrom cürufları 11e belirli oranlarda çeşitli tip bağlayıcılar karıştırılarak oluşturulan katı poroz yapı malzemelerinin ısıl iletkenlik özellikleri araştırılmış ve yalıtım sıvası olarak kullanılabilirliği incelenmiştir.Deneylerde kullanılan cüruf Elazığ Ferrokrom Tesisleri" nden temin edilmiştir. Bağlayıcı olarak Portland çimentosu (KPÇ 325), kireç ve kireç+çimento karışımı kullanılmış, bağlayıcının cins ve yüzde oranlarına göre 36 adet değişik numune hazırlanmıştır. Deney numuneleri hazırlanırken ısı iletkenlik katsayısını ölçen probun ölçüleri esas alınarak 150 mm x 60mm x 20 mm ebatlarında 12 adet dikdörtgen metal kalıp, 71 mmx 71 mmx 71 mm ebatlarında da küp metal kalıplar hazırlanmıştır. Cüruf ve bağlayıcıların tüm karışımlarında, cürufun ağırlık yüzde oranı 70,50,30,10 olarak alınmıştır. Karışımlara su katılarak yapılan harçlar, metal kalıplara dökülerek numuneler üretilmiştir. Bu numunelerin ısıl iletkenlik özellikleri araştırılmış ayrıca mukavemet özellikleri incelenmiştir. Bu çalışmanın giriş bölümünde konu tanıtılmış, ikinci bölümünde ferrokrom üretimi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümünde cüruf bileşimleri ve ferrokrom cürufunun özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde ise deneysel çalışmalar incelenmiş ve deneysel çalışmaların sonuçlan altıncı bölümde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda; - Numunelerin donmaya karşı dayanımının kontrolü için numunelere su emme deneyi uygulanmıştır. Bu deneyler neticesinde su emme oranı, çimento kombinasyonlarında TSE normlarında verilen %ZQ değerinin altında elde edilmiştir. Buna göre curuf+çimento karışımı ile üretilecek sıva malzemelerinin dış sıvalarda kullanılması uygundur. Diğer kombinasyonlarda ise su emme oram £30' un üzerinde elde edilmiştir. Bu sebeple bu malzemelerin sıva malzemesinin dış sıvalarda kullanılması iyi sonuç vermez ancak su ile direkt temas olmayan iç sıva, çatı altıkaplama sıvası veya sandviç duvarlarda ara dolgu malzemesi olarak kullanılabilirler, -İç sıvalarda cüruf kullanılması halinde normal sıvalara nisbeten, cüruf oram ve bağlayıcı cinsine göre yalıtım özelliği kazandırabilir. -Puzolon özelliklen nedeniyle cüruf menşeili sıvalarda, normal sıcaklıklarda kullanılan cüruf ve çimento malzemelerinden tasarruf sağlanabilecektir. Cüruf sıvaya yalıtım özeliği kazandıracağından yakıttan tasarruf sağlanarak ülke ekonomisine olumlu katkı sağlanacaktır.

VI SUMMARY MSc Thesis THE INVESTIGATION OF THE HEAT TRANSFER PROPERTIES OF FERROCHROME SLUGS IN VARİOUS COMBINATIONS Tül ay YILDIZ Fırat University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Metal Education 1 994. Page : 73 It was one of the common subjects to use the slags from metallurgical solid was the materials for the metallurgy and envorinwent engineers. The slag has been trying to utilize in industrial plants and construction. The slug are being currently used as cement kl inker additne or raw rnetarial for fertilizers, mortar or brick additive and insulation In this study, the thermal conuctivity of the solid poraus building materials which are obtained by mixing the ferrochrorn slag and various bindings at specific rates, was investigated and their serviceability as insulation plaster were examined. The slag used in the experiments is suppplied from Elazığ ferrochromes slag plants and separated into the various grain size groups. Portland cement (KPÇ 325), lime and a mixture of cement and lime are used as binding and 36 specimens are prepared depending on the kind and percentage of cement.VII In all slag and binding mixtures, the weight percentages of slag are taken as 70, 50, 30 and 10. The specimens in the form of plate are prodeced by pouring the mortar into the dies. Then the heat conduction properties and the servicability as an insulation mortar, of these specimeens were investigated. In the first chapter of this study, the subject was introduced. In the second chapter information about ferrochrome production was given. In the third chapter the propertiesof the slag was given. In the chapters the experimental study and the results were presented. From the results the following conalusions were obtained; - Water absorbing test was applied to the specimens in order to determine the freezing resistance. From the test results it was understood that water absorbing rate was under the value of TSI, which is 830 for the cement (combinations) mixtures. Therefore, the slug-cement mixture was seen to be able to be used as external mortar. But for the other mixtures the water absorbing rate was found to bo more then 30 percent. Since the mortar to be produced with these mixtures will not give a good result, as external mortar, the insulation material obtaind could be used at the places where there is no any direct contact with water as internal mortar underroof covering and filler in the sandwich walls. - In case slug is used in the internal mortar. The mortar gained insulating character with respect to the kind of the binder. - It is more economical and money saving to use the mortar with slug because of its pusolan character. Due to this character the heating expences will decrease.
The investigation of the heat transfer properties of ferrochrome slugs in various combinations
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering