Yaban domuzlarında (Sus scrofa) Columna Vertebralis'in makro-anatomik olarak incelenmesi - İlgün, Ramazan; Aydın, Ali; Yoldaş, Atilla (My University, 2013)
Bu çalışmada yaban domuzlarında columna vertebralis iskeletini oluşturan kemikler incelendi. Bu amaçla, 5 adet yaban domuzu kullanıldı. Yaban domuzlarında omur sayısının C7, T14, L6-7, S3-4, C18-22 olduğu tespit edildi. Atlastaforamen vertebrale laterale, foramen alare ve foramen transversarium bulunmaktaydı. Tuberculum dorsale yüksek ve yumru şeklindeydi. Thoracal omurların processus spinosusları uzun ve genişti. Onbirinci thoracal omur'un anticlinal omurolduğu gözlendi. Processus accessorius sonuncu thoracal omurdan ilk dört lumbal omura kadar bulunmaktaydı. Sacralomurların sadece corpusları kaynaşmıştı. Sacral omurların facies auricularisleri caudoventrale dönüktü ve processusspinosusları ince bir crista halindeydi. Sonuç olarak, yaban domuzlarında columna vertebralisin carnivor ve diğer vahşitürlerden farklı olduğu ortaya konuldu.
Keywords: Biyoloji; Zooloji