DOKSORUBİSİN UYGULANMASININ SIÇAN BÖBREK DOKULARINDA MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER VE TRPV1 EKSPRESYONU ÜZERİNE VİTAMİN D'NİN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - GÜREL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Antrasiklin grubu bir antineoplastik olan doksorubisin (DXR), hayvan modellerinde ve insanlarda nefrotoksik etkiler gösterebilmektedir. Bu çalışmada doksorubisin uygulaması ile böbrek dokusunda meydana gelen değişiklikler ve TRPV1 kanalları üzerine vitamin D'nin etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 24 adet erişkin Wistar Albino tipi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. 14 günlük deney süresince Grup I'e herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup II'ye 10 mg/kg intraperitoneal (i.p) tek doz doksorubisin, Grup III'e 10 mg/kg i.p tek doz doksorubisin ile birlikte oral 200 IU/gün kolekalsiferol ve Grup IV'e oral 200 IU/gün kolekalsiferol uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek böbrek dokuları çıkartıldı. Rutin ışık mikroskobu takibi yapılarak dokular parafin bloklara gömüldü. Elde edilen bulgular incelenerek fotoğraflandı. İmmünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobu altında incelenmesi sonucu; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında doksorubisin grubunda TRPV1 immünreaktivitesinde azalma olup, vitamin D uygulamasının bu azalmayı geri döndürmediği saptandı. TUNEL tekniği ile bakılan apopitozisin doksorubisin grubunda arttığı ve vitamin D uygulamasıyla kısmen geri döndüğü saptandı. Doku malondialdehid (MDA) seviyelerinin de apopitoz bulgularıyla paralellik gösterdiği görüldü. Bu çalışma ile doksorubisinin böbrek dokusunda meydana getirdiği değişiklere karşı vitamin D'nin anti-apoptotik etki gösterdiği ve antioksidan etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, böbrek, trpv1, vitamin D.

Doxorubicin is an antineoplastic agent in anthracycline group, and may show nephrotoxic effects in animal models and in humans. in this study we investigated the changes in the kidney tissue with doxorubicin treatment, and the effects of vitamin D on TRPV1 channels. In this study, 24 adult male Wistar Albino rats were used. Animals were divided into 4 groups as 6 animals in each group. During the 14- day experiment period Group I did not have any application. Group II had 10 mg / kg single dose of doxorubicin intraperitoneally (ip); Group III had 10 mg / kg single dose of ip doxorubicin and oral 200 IU / day cholecalciferol; and to Group IV oral 200 IU / cholecalciferol was administered. At the end of the experiment the rats were decapitated and kidney tissues were removed. Tissues were controlled with light microscope and embedded in paraffin blocks. The findings examined and photographed. As result of immunohistochemical staining and examination with light microscope; TRPV 1 immunoreactivity of DXR group decreased in comparison with control group, and vitamin D application did not reverse this effect. Apoptosis detected by the TUNEL method, tended to increase in the doxorubicin group and partly reversed with vitamin D administration. Tissue malondialdehyde (MDA) levels were observed to correlate with the findings of apoptosis. This study showed that vitamin D has anti-apoptotic and antioxidant effects on kidney tissue after doxorubicin induced injury. Keywords: Doxorubicin, kidney, trpv 1, vitamin D.
Investigation of the effects of vitamin d on renal tissues and TRPV1 channels of doxorubicin administered rats
Keywords: Nefroloji