Bor Karbür ve Titanyum Karbür İlaveli Sürtünmeli Kaplamanın Karakteristik Özelliklerinin İncelenmesi - Tosun, Gül (My University, 2018)
Kaplama islemleri, malzemenin özelliklerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Malzemelerin sertlik, korozyon ve asınma direnci gibi yüzey özelliklerini iyilestirmek ya da bu özellikleri bir araya toplamak amacıyla farklı kaplama yöntemleri kullanılmaktadır. Bu kaplama yöntemlerinden biri de sürtünmeli kaplama yöntemidir. Sürtünmeli kaplama yöntemi genel olarak sürtünme karıstırma kaynagı (Friction Stir Welding, FSW) ile benzerlik gösterir. Yöntem, altlık malzeme yüzeyine kendi ekseni etrafında belirli bir çevresel hızda dönen kaplama milinin teması sonucunda plastik deformasyon sıcaklıgına ulasarak biriktirme esasına dayanır. Bu çalısmada, kaplama islemleri iki farklı yöntem kullanılarak yapılmıstır. Birinci yöntemde önce altlık malzeme yüzeyine belirli oranda kaplama tozu yapıstırılmıs daha sonra kaplama mili vasıtasıyla kaplama malzemesinin altlık malzeme yüzeyine karısması saglanarak malzeme gradyanlı olarak kaplanmıstır. Ikinci yöntemde ise kaplama ve alüminyum tozlar çesitli oranlarda karıstırılıp, kaplama milinin içine preslenerek sinterlenmis ve gradyanlı olarak altlık malzeme üzeri kaplanmıstır. Deney parametrelerinin kaplamaların mekanik özellikleri üzerine etkisi mikroyapı, sertlik ve asınma deneyleri ile incelenmistir. Mikroyapı incelemeleri optik, SEM, EDX ve XRD yardımıyla yapılmıstır. Yapılan çalısma sonucunda, bazı toz ilavesiz tek katlı kaplamalarda altlık malzeme ile kaplama ara yüzeyinde bosluk oldugu ve yapısmanın çok iyi olmadıgı görülmüstür. Toz serme yöntemi ile yapılan kaplamalarda ise altlık malzemesi ile kaplama arasındaki yapısma yüzeyinin oldukça iyi, fakat homojen bir kaplama olmadıgı görülmüstür. Kaplama milinin içine toz preslenmesi yöntemi ile yapılan kaplamalardaki ara yüzeylerindeki yapısmanın iyi oldugu, bazı kaplamalarda ise ara yüzeyin net bir sekilde gözlenemedigi görülmüstür.
15.08.2018
Keywords: Mikroyapı; Sertlik; B4C; Al; TiC; Sürtünmeli kaplama; Gradyanlı kaplama; Asınma