İNTESTİNAL DİSTANSİYON MODELİNDE BAKTERİYEL TRANSLOKASYONUN PCR YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI - SAĞLAM, METİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bakteriyel translokasyon nedeni bilinmeyen sepsis, MSOY ve NEK gelişiminde önemli rol oynar. Yapılan deneysel çalışmalarda iskemi/reperfüzyon, şok, intestinal obstrüksiyon gibi durumlarda BT meydana geldiği gösterilmesine rağmen özellikle yeni doğanlarda birçok klinik patolojilerle birlikte karşımıza çıkan distansiyonun BT ile ilişkisi açık değildir. Bu çalışmada distansiyon sırasında muhtemel BT' nin PCR yöntemi ile araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Ağustos - Ekim 1998 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Laboratuvan' nda, her birinde 15 adet 25-30 günlük yavru rat bulunan 4 grupta yapıldı. Birinci grup (Distansiyon + gavaj) ratlara gavaj yolu ile 1 010 koloni E. coli verilip, ardından genel anestezi altında rektal yoldan verilen hava ile distansiyon oluşturuldu ve 3. saatte kardiyak ponksiyonla kan örneği alındı. İkinci grup (Gavaj) ratlara gavajla E. coli verilmesi ve 3. grup ratlara ise distansiyon oluşturulmasını takiben yine 3. saatte kan örnekleri alındı. Kontrol grubu ratlara herhangi bir girişim yapılmadan kan örnekleri alındı. 53Birinci grupta % 80 (12/15), ikinci grupta % 20 (3/15), üçüncü grupta % 33 (5/15) oranında bakteriyel translokasyon ile kana bakteri geçtiği PCR yöntemi kullanılarak tespit edildi. Kontrol grubunda ratların hepsinde PCR ve kültürler (-) bulundu. Kültür yöntemi ile de kanda E. coli üretilmesine rağmen, oran PCR' ye göre anlamlı derecede düşük olarak tespit edildi (p>0.05). Bu sonuçlar distansiyonun bakteriyel translokasyona sebep olduğunu ve BT' nin tespitinde PCR tekniğinin hassas ve çabuk sonuç vermesi bakımından uygun bir teknik olduğunu ortaya koymuştur. 54-
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases