Determination of Prospective Teachers' Attitudes and Opinions towards Measurement and Evaluation Course in Education - Balık, Cemile; Tuncer, Murat (Dokuz Eylül Üniversitesi, 2025)
This study examines pre-service teachers’ (PTs) attitudes towards the Measurement and Evaluation in Education course and their suggestions for improvement. In the quantitative dimension of this research, which was designed according to the sequential mixed design, survey design was used, while basic qualitative research was preferred in the qualitative dimension. Using a sequential mixed-method design, quantitative data were collected from 371 PTs via the “Attitude Scale towards Measurement and Evaluation Course in Education,” and qualitative perspectives were obtained through interviews with 11 PTs. Results revealed that PTs with quantitative score types had higher attitudes toward the course, likely due to their readiness for its mathematical components. However, interviews indicated that PTs initially perceived the course as challenging. In order for the course to be more efficient, they suggested that the course should include applied activities, an interactive course process, and alternative measurement approaches.

Bu araştırmanın temel amacı, öğretmen adaylarının Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi ve derse yönelik görüşlerinin ortaya konmasıdır. Ardışık karma desene göre tasarlanan bu araştırmanın nicel boyutunda tarama deseni kullanılırken nitel boyutunda temel nitel araştırma tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda çalışma grubunu 371 öğretmen adayı oluştururken nitel boyutunda 11 öğretmen adayı yer almıştır. Veri toplama aracı olarak “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” ve araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında sayısal puan türüne sahip öğretmen adaylarının derse yönelik yüksek bir tutuma sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuç dersin bir bölümünde matematiksel işlemlere ihtiyaç duyulmasından dolayı öğretmen adaylarının hazırbulunuşluklarının derse yönelik tutumlarını etkilemesi ile açıklanabilir. Gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen sonuçlarda öğretmen adaylarının dersi almadan önce dersin zor olduğuyla ilgili ön yargıya sahip oldukları belirlenmiştir. Dersin daha verimli geçmesi adına süreçte aktif oldukları uygulamalı etkinlikler, etkileşimli bir ders süreci, alternatif ölçme yaklaşımlarına yer verilmesini önermişlerdir.
Öğretmen Adaylarının Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Dersine İlişkin Tutum ve Görüşlerinin Belirlenmesi
Keywords: Social and Humanities Education (Excluding Economics; Business and Management); Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi; İşletme ve Yönetim Hariç)