ÇİMENTO DOZAJI VE AGREGA GRANÜLOMETRİSİNİN BETONUN ÇARPMA DAYANIMI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - KÜDEN, BİLGE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Beton ve betonarme elemanlar kullanım yerlerine göre farklı etkilere maruz kalırlar. Bu etkilerden basınç ve çekme kuvvetlerine karşı betonun davranışı üzerine bir çok araştırma yapılmış olmasına karşın betonda çarpma dayanımı etkileri yeterince araştırılmamıştır.Bu çalışmada agrega granülometrisi ve çimento dozajının betonun çarpma dayanımı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla dane çapı 16 mm olan agreganın üç farklı granülometrisi (A16, B16, C16) kullanılarak iki farklı çimento dozajında (300, 450 doz) olmak üzere toplam 6 seriden numune hazırlanmıştır.Hazırlanan her serideki numunelerin basınç, eğilmede çekme ve çarpma dayanımlarının belirlenmesi için deneyler yapılmıştır.Deneyler sonucunda, basınç, eğilmede çekme ve çarpma dayanım değerlerine bakıldığında numunelerde maksimum ve minimum dayanım değerlerini veren tek bir serinin oluşmadığı, bu değerlerin farklı serilerde olduğu görülmüştür.

Concrete and reinforced concrete elements are exposed to different effects according to place of use. A lot of researches have been done for some of these effects like the behaviors of concrete against the compressive and tensile forces but the effect of impact resistance has not been investigated sufficiently.In this study, it was investigated the effect on impact strength of the dosage of cement and concrete aggregate grading. For this purpose, totally 6 series of samples were prepared.with using three different grading of the aggregate with grain diameter 16 mm (A16, B16, C16) in two different cement dosage (300, 450 doses),There were some experiments for determining the compressive strength, strength of flexural and impact for the prepared samples.As a result of the experiments, it didn?t occur a single series which is given the maximum and minimum values due to the pressure, impact resistance and flexural strength of, these values were in the different series.
Investigation of the effect on concrete?s impact strength of cement dosage and aggregate granulometry
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Teknik Eğitim