TÜRKİYE’DE ÇOCUK REFAHI BAĞLAMINDA KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARA SUNULAN BİR HİZMET: KORUYUCU AİLE HİZMETİ - Yıldırımalp, Sinem; Hız, Özge (Fırat University, 2018)
Tarihin hemen hemen her döneminde korunmaya muhtaç hale gelen çocukların bakımı için çözüm yolları aranmaktadır. Bu arayış günümüzde de devam etmektedir. Korunmaya muhtaç durumdaki çocuklar için yapılan çalışmalarda, çocukların sağlıklı gelişimi için en iyi bakımın öz ailelerinin yanında yapılan bakım olduğu sonucuna varılmaktadır. Çocuk refahı açısından en sağlıklı bakım ve korumanın öz aile yanındaki bakım ve koruma olduğu bilinse de bazen bu bakım şekli mümkün olmamaktadır. İşte böyle durumlarda korunmaya muhtaç çocuklar için devletin sunduğu farklı bakım hizmetleri uygulanmaktadır. Bu bakım hizmetleri genel hatlarıyla aile yanında yapılan bakım ve kurum idaresinde yapılan bakım olarak iki ana gruba ayrılmaktadır ve bu hizmetlerin temel amacı, çocuk refahı çerçevesinde koruma altına alınmış çocuklar için en iyi ve en sağlıklı gelişim imkanlarını sunmak olarak belirlenmektedir. Çocuk refahını sağlamaya yönelik bu amacın, uzun vadede toplum içinde yarar sağlayacağı öngörülmektedir. Bu çalışma, devlet tarafından korunmaya muhtaç çocuklar için uygulanan bakım hizmetlerinden koruyucu aile hizmetinin, kurum bakımına kıyasla önemini ve Türkiye’deki gelişimini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Belirtilen amaçtan hareketle çalışmada, çocuğun iyi olma hali olan çocuk refahı, çocuk refahı hizmetlerinden biri olarak bilinen koruyucu aile uygulamasının temel konusu olan korunmaya muhtaç çocuk kavramı, korunmaya muhtaç çocuklara yönelik bakım hizmetleri ve Türkiye’de koruyucu aile hizmetinin gelişimi konuları ele alınmaktadır.