MODİFİYE AKTİF AKRBONLA KLOR GİDERİMİNİN SÜREKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ - YILMAZ, NAZAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Hemodiyaliz için su saflaştırma sisteminin ön arıtım ünitelerinde bulunan granüler aktif karbon (GAK) filtre sistem içersindeki en önemli mikrobiyal kirlilik kaynağıdır. Bu çalışmada, antimikrobiyal etkiye sahip olan gümüş oksit ve bakır oksit parçacıklarıyla yüklü GAK'ın klor gideriminde kullanımıyla mikrobiyal kirliliğin azaltılması amaçlanmıştır. Gümüş oksit ve bakır oksit partikülleri çeşitli kimyasal yöntemlerle sentezlendikten sonra GAK yüzeyine tutunması sağlanmıştır. Modifiye edilmiş granüle aktif karbonun gözenek ve yüzey özellikleri SEM, EDX, FT-IR ve BET analizleriyle incelenmiştir. Modifiye edilmiş ve modifiye edilmemiş aktif karbon filtrelerin giriş ve çıkış noktalarında belirli zaman aralıklarıyla pH, serbest ve toplam klor, sertlik, iletkenlik, mikrobiyal kirlilik ve endotoksin miktarı takip edilmiştir. Bu çalışmanın sonunda modifiye edilmemiş aktif karbona oranla, %0.04 AgO kaplı aktif karbonun %68 oranında, %1 AgO kaplı aktif karbonun %83, %3 CuO kaplı aktif karbonun %64, %5 CuO kaplı aktif karbonun %75 oranında mikrobiyal büyümeyi azalttığı belirlenmiştir. %5 bakır oksit içeren GAK ile endotoksin salınımının modifiye edilmemiş GAK filtreye göre %44 oranında azaldığı belirlenmiştir.

Granular activated carbone (GAC) filters are the largest sources of microbial contamination in pre-treatment units of water preparation for hemodialysis. In this study, it was aimed that reduce microbial pollution in GAC by using modified GAC loaded with silver oxide and copper oxide particles. The modified GAC which have antimicrobial activity was investigated for chlorine removal. After silver and copper oxide particles are synthesized by various chemical methods, they are attached to the surface of GAC. The pore and surface properties of the modified granular activated carbon were investigated by SEM, EDX, FT-IR and BET analyzes. The pH, free and total chlorine, hardness, conductivity, microbial contamination and amount of endotoxin were monitored from the inlet and outlet points of the modified and unmodified activated carbons. At the end of this study, it was determined that microbial growth reduces about 68%, 83%, 64%, 75% in GAC containing 0.04% AgO, %1 AgO %3 CuO and %5 CuO, respectively. The GAC containing 5% copper oxide, endotoxin release was reduced by 44% compared to unmodified GAC filter.
An investigation of chlorine removal by using modified active carbon in continous systeam
Keywords: Biyomühendislik