TÜRKİYE'DEKİ İL VE İLÇE MERKEZLERİNİN FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ - İŞSEVER, SEVAL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi Türkiye'deki ti ve İlçe Merkezlerinin Fonksiyonel özellikleri Seval ÎŞSEVER Fırat Üniversitesi Coğrafya Anabilim Dalı Elazığ 2005, s.VIII+140 Yerleşmeler hem coğrafyacılar, hem de yerleşme konusu ile ilgilenen diğer araştırıcılar tarafından çok değişik şekillerde bir sınıflandırılmaya tabi tutulmuştur. Şehirler, çevresindeki sahalara çeşitli hizmetler sunan ve onlardan ihtiyaç duyduğu ürünleri alan bir yerleşme üniteleridir. Bir yerleşmenin şehir olup olmadığına karar verebilmek ve şehri kırdan ayırdetmek için bazı unsurların o yerleşmede bulunup bulunmadığına bakmak gerekir. Bu unsurların fazlalığına ve etkisine göre yerleşmelerde çeşitli fonksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum yerleşmelere farklı kimlikler kazandırmaktadır. Şehirlerin sınıflandırılmasında bazı istatistiği veriler kullanılmaktadır. Belirli bazı sayılara göre, dünyadaki bütün şehirleri kapsayacak bir tasnife gitmek asla mümkün değildir. Zira ülkelerin şehir özellikleri, iktisadi ve sosyal yapılan birbirinden çok farklıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin tüm il ve ilçe merkezlerinin faal nüfuslarından hareketle bu yerleşmelere ait fonksiyonel sınıflandırılmanın yapılması denenmiştir. Anahtar Kelimeler: Fonksiyon, Türkiye, Şehir, Tarım, Sanayi, Hizmet, Nüfus
The functional properties of cities and districts in Turkey
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya