ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SPORA KATILIMIN SOSYALLEŞMEYE ETKİSİ - AĞKURT, EKREM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma günlük hayatımızda önemli bir yer teşkil eden spor kavramının ve sportif aktivitelerin, farklı sosyo-ekonomik yapıya sahip üniversite öğrencilerinin sosyalleşmeleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesinde çeşitli Fakültelerde, Yüksekokullarda ve Meslek Yüksekokullarında öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Fırat Üniversitesinde öğrenim gören 36408 öğrenci içerisinden tesadüfi örneklem ile belirlenen 1827 öğrenciden oluşmaktadır. Yapılan araştırmada; Eğitim, sağlık, fen bilimleri, spor ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim gören ve evrenin %5'i ne tekabül eden öğrenciye anket uygulanmıştır. Çalışma iki bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde sosyalleşme kavramı ile ilgili literatür taramaları yapılmıştır. İkinci bölümde ise Şahan tarafından geliştirilen ''Sporda Sosyalleşme Ölçeği'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, one-way Anova, ki kare ve t - testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerin anlamlılık düzeyi P<0.05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre spor ile sosyalleşme düzeylerine bakıldığında, cinsiyetlere göre anlamlı bir farklılık olduğu anlaşılmıştır. Kadın katılımcıların spor ile sosyalleşme düzeylerinin erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Yine katılımcıların okudukları Fakülte Yüksekokul ve Meslek Yüksek Okulları değişkenlerine göre spor ile sosyalleşme düzeylerine bakıldığında, anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Gruplar arası farklılıklar değerlendirildiğinde spor bilimlerinde öğrenim gören öğrencilerin spor ile sosyalleşme düzeylerinin diğer fakültelerde öğrenim gören öğrencilere oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Yapılan bu çalışmanın sporun eğitimdeki öneminin daha iyi anlaşılabilmesinde ve gençlerin sosyalleşme sorunlarının çözümlenmesinde yardımcı olacağı öngörülmektedir. Anahtar Kelimeler: Spor, Sosyalleşme, Öğrenci

This study has been carried out in order to determine the effect of sport notion and sport activities, which form an important part of our daily life, on the socialization of university students from different socio-economic structures. The target population of the study was constituted by the students who were studying at various Faculties, high schools and vocational high schools of Fırat University. Sampling was made up of 1827 students who were randomly sampled from 36408 students at Fırat University in the academic year of 2016-2017. In the research conducted; students constituting the 5% of the target population and studying at education, health, science, sport and social sciences departments were surveyed. The study was divided into two parts. In the first part, the literature about the notion of socialization was searched. In the second part, the " Socialization Scale in sport" developed by Şahan was used. The obtained data was evaluated in the IBM SPSS 22.0 package program. Frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, one-way ANOVA, chi square and t-test were used in the analysis of the data. The level of significance of the statistical analyzes was accepted as P <0.05. It is understood that there is a significant difference among the genders when the level of socialization with sport participants is compared according to the gender variable. It is determined that the level of socialization of female participants to sport is higher than that of male participants (P <0.05). Albeit, when the level of sports and socialization according to the variables of faculty, high schools and vocational high schools attended by participants are examined, an significant difference is determined (P<0.05). When the differences between the groups were evaluated, it is determined that the students who were studying in sports sciences had a higher level of socialization with sports than the students who were educated in other faculties. It is anticipated this study would provide a basis for better understanding of importance of sport in education and solving the socialization problems of young people. Keywords: Sport, Socialization, Student
Impact of participation in sport activities on socialization of university students
Keywords: Spor