BEYİN TEMELLİ ÖĞRENMENİN AKADEMİK BAŞARI, TUTUM VE KALICILIĞA ETKİSİ: BİR META-ANALİZ ÇALIŞMASI - ORAL, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Fen bilimleri dersinde Beyin Temelli Öğrenmenin (BTÖ) akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisini araştıran çalışmaların meta-analizinin gerçekleştirilmesidir. Deney ve kontrol gruplu çalışmalar meta-analize dâhil edilmiştir. Deneysel araştırma çalışmalarında yarı deneysel ya da tam deneysel çalışmalardan içerisinde örneklem, grup ortalaması ve standart sapmaların bulunduğu çalışmalar tercih edilmiştir. Çalışmada 2005-2020 yılları arasındaki araştırmalar incelenmiştir ve akademik başarı için 25, tutum için 15 ve kalıcılık için 14 çalışma kriterlere uygun bulunmuştur. Elde edilen veriler meta-analiz kullanılarak değerlendirilmiş ve Hedges's g'ye göre hesaplanmıştır. Analiz sırasında CMAV.3 ve Excel programları kullanılmıştır. Çalışmalar birleştirilirken bazı yapıların heterojen olması sebebiyle rastgele etkiler modeli, bazı yapıların homojen olması sebebiyle sabit etkiler modeli kullanılmıştır. Araştırma sonunda, fen bilimleri dersinde BTÖ ile yapılan çalışmaların etki büyüklükleri akademik başarı için 1,087, tutum için 0,766 ve kalıcılık için 1,458 olarak bulunmuştur. BTÖ' nün akademik başarı üzerinde anlamlı ve geniş düzeyde, kalıcılık üzerinde de anlamlı ve çok geniş düzeyde etki büyüklüğüne sahip olduğu gözlenmiştir. Tutum üzerinde ise anlamlı bir etkiye rastlanmamıştır.

The purpose of this research is to carry out a meta-analysis of studies investigating the effect of Brain-Based Learning (BBL) on academic success, attitude and retention in science courses. Studies with experimental and control groups were included for meta-analysis. In experimental research studies, studies including sample, group mean and standard deviations were preferred over quasi-experimental or full-experimental studies. In the study, researches between 2005-2020 were examined and 25 studies for academic success, 15 for attitude and 14 studies for permanence were found to be suitable for the criteria. The data obtained were evaluated using meta-analysis and calculated according to Hedges's g. CMAV.3 and Excel 2016 programs were used in the analysis process. While combination the studies, the random effects model was used due to the heterogeneity of some structures, and the fixed effects model was used due to the homogeneity of some structures. At the end of the research, the effect sizes of studies conducted with BBL in science courses were found to be 1.087 for academic success, 0.766 for attitude and 1.458 for retention. It has been observed that BBL has a significant and broad effect size on academic success, and a significant and very large effect size on retention. No significant effect was found on attitude.
The effect of brain-based learning on academic success, attitude and retention: A meta-analysis study
Keywords: Eğitim ve Öğretim