TERÖR NEDENİYLE ELAZIĞ'A GÖÇ EDENLERİN SORUNLARI ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - ÖZGEN, YELDA SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2000)
Doktora Tezi Terör Nedeniyle Elazığ'a Göç Edenlerin Sorunları Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma YELDA ( ÖZGEN ) SEVİM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa: XI+234 Son on yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör nedeniyle yoğun bir göç olayı yaşanmaktadır. Büyük ölçüde "zorunlu göç" tanımına giren bu hareketlilik sonucu, bölge kentlerinin toplumsal yapısı değişmekte ve demografik hareketlilik kent merkezlerinde korkunç rakamlara ulaşmaktadır. Bu durum, bölgede zaten mevcut nüfusu barındırmakta zorluk çeken, kentlerin resmi ve yerel yöneticilerini bir anda altından kalkmaları mümkün olmayan sosyo- ekonomik problemlerle karşı karşıya bırakmaktadır. İşte bu çok boyutlu ve karmaşık soruna çözüm önerileri getirebilmek amacı ile bir alan çalışması yapılmıştır. Elazığ ili merkezine yerleşenler; Tunceli, Bingöl ve Elazığ'ın köylerinden göç etmişlerdir. Göç edenlerin, geldikleri yerlerde yaşadıkları gerçeklikler ve yerleştikleri yerde karşılaştıkları maddi ve manevi güçlükler, işin gerçek boyutunu gözler önüne sermektedir. Göç edenlerin ev, iş gibi çözülmesi gereken, acil ihtiyaçları vardır. Çocukların eğitim ihtiyaçlarının giderilmesine ve psikolojik desteğe, gençlerin meslek edindirme kurslarına, kadınların el becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara gereksinmeleri vardır. Göç edenlerin, geriye göç istekleri oldukça yüksektir. Geriye göçle ilgili projelerin ele alınması için, öncelikle can ve mal güvenliği sorununun ortadan kaldırılması gereklidir. Göçün yoğun olarak yaşandığı bu bölgelerde, güvenlik sorunu ortadan kaldırıldıktan sonra, bölgeyi kalkındırmaya yönelik çalışmaların bir an önce başlatılması gerekir. ANAHTAR KELİMELER: Terör, terörizm, terörist, göç, iç göç, zorunlu göç, kentleşme, kentlileşme, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi

A Sociologic Research On The Problems Of the People Cji ; 1 3 ?; Who Migrate To Elazığ Because Of Terrorism YELDA (ÖZGEN) SEVİM University Of Fırat Graduate School Of Social Sciences Department Of Sociology 2000, Page: XI+234 Over the last two decades, there have been an intensive migration movements in the East and South-East Anatolian Regions due to terrorism. Therefore, social structures of the cities in this region have been changing drastically and there is an increase in demographic movements. These changes caused some additional social problems to be solved by the official and local administrators, while they were already preoccupied with other housing related problems. Therefore, they could not solve the problems of the new-comers immediately. Consequently, this study focused on a field study to scrutinize this complex problem in detail. The migrants, who migrated because of above mentioned problems, in Elazığ city center came from the villages of Tunceli, Bingöl and Elazığ. The economic and social problem, that the migrant, had in their original settlements in rural areas and in their present locations in Elazığ reflect several aspects of their situation. The migrants are in need of urgent solutions to their housing, unemployment problems and their other needs as folio wings: children need physiological and educational support. Moreover, young people are in need of vocational courses. Women are in particular, in need of these vocational courses to develop their skills. The immigrants are intending to return their previous rural settlements. However, in order to put the projects about the return migration in to practice, firstly life and property security problem should be solved. Secondly, following this security improvements, regional development activities and projects should immediately put in application KEY WORDS: Terror, terrorism, terrorist, migration, internal migration, involuntary migration, urbanization, South-East Anatolian Regions
A sociologic research on the problems of the people who nigrate to Elazığ because of terrorism
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology