SEMENTASYONLA KARBON ORANI ARTTIRILMIŞ ÇELİKLERİN TAKIM ÇELİĞİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YÜCEL, SEMA (Fırat Üniveristesi, 1996)
uı ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sementasyonla Karbon Oranı Artırılmış Çeliklerin Takım Çeliği Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması Sema Yücel Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 55 Karbürleme, malzemenin yüzeyinin bileşimini değiştirmek amacıyla, çeliklerin yüzeyine karbon verilmesi işlemidir. Bu çalışmada hem kutu hem de nitrürleme ile semente edilen, düşük karbonlu C10 çeliğinin takım malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla torna kalemi şeklinde hazırlanmış numuneler kullanılmıştır, karbürlenen numuneler, nitrürleme sonrası hemen, kutu karbürlemede ise yeniden ısıtıldıktan sonra suya çekilerek sertleştirilmiştir. Üretilen takımların mikroyapıları optik mikroskop ile incelenmiştir. Bu çalışmanın 1. bölümünde, karbürlemnin genel bir tanımı yapılarak, böyle bir çalışmanın önem ve gerekliliği ifade edilmiştir.IV İkinci bölümde, karbürleme yöntemleri ile ilgili kapsamlı bir literatür çalışması verilmiştir. Üçüncü bölümde, karbürlemeyi izleyen sertelştirme işlemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, deneysel çalışmalar sunulmuş ve deney sonuçlan verilmiştir. Beşinci ve son bölümde, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Çalışmadan, C10 çeliğinin, karbürlenip sertleştirildikten sonra, düşü karrbonlu çelikler ve plastikler için özellikle eğitim çalışmalarında takım çeliği olarak kullanılabileceği sonucu çıkarılabilir.

SUMMARY Msc Thesis Investigation The Usability of the Low Carbon Steels Carburized as Tool Steels Sema Yücel Fırat University Graduate School of Natural and Applied Scieces Departmant Of Machine Education 1996, Page: 55 Carburizing is a carbon addition process tothe surfaces of steels to chance the composition of the surface of the material C10. İn this study, the usability of low carbon steel carburized with both pack- carburizing and nitriding. Methods as tool material was investigated.VI With this aim the specimens formed as turning tools were used. The tools carburized were hardened by quenching after carburizing directly in nitriding process and after reheating in pack-carburizing process.The microstnctures of the tools produced were examined by optical microscopy. In the first chapter of this study a general description of the carburizing was given by stating the importance and the necessity of such a study. İn the second chapter, comprehensive literature research on carburizing methods were given. in the third chapter the hardening process following carburizing were described. İn fourth chapter the experimentalstudies were presented and the results of the experimentswere given. in fifth and final chapter the conclusions and the recommendations were presented. From the study it can be concluded that c10 steel can be used as tool material after carburizing and hardening for low carbon steels and plastics.especially, in educational practices.
Investigation of the usability of the low carbon steels carburized as tool steels
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering