ORTAOKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN OKULDAKİ İLETİŞİM ENGELLERİ İLE İŞ DOYUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - ÖZPOLAT, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Mutlu bir insan fizyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları dengeli biçimde doyurulmuş insandır. Mutlu olan bir kimse; insanlarla uyumlu ve dengeli bir biçimde yaşayabilen, çalışabilen, farklı düşüncelere,hoşgörülü olabilen olaylara duygularını katmadan nesnel olarak yaklaşabilen, nesnel karar verebilen, kural koyabilen ve kurallara uyayabilen, saldırgan davranış biçimini reddedebilen ve dengeli bir kimsedir. Görüldüğü gibi başarılı ilişki kurabilmenin temellerinden biri ihtiyaçların dengeli bir biçimde giderilmesidir. Okullarda başlı başına bir iletişim etkinliği olan eğitimin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi, özellikle öğretmenlerle öğrenciler, diğer boyutta yöneticilerle diğer çalışanlar arasındaki iletişimin nitelikli olmasına bağlıdır. Bu yüzden, okulda bütün bu paydaşlar arasındaki işbirliğinin gerçekleşebilmesi için iletişimin sağlanmasının önünde engeller varsa, bunların neler olduğunun saptanması ve ortadan kaldırılmasına ihtiyaç vardır. İş doyumu, bir kişinin işini ya da işle ilgili yaşantısınıdeğerlendirmesi sonucunda ulaştığı memnuniyet verici ya da olumlu bir durum olaraktanımlanmaktadır. Beklenti kuramı bakış açısına göre, iş doyumu bir kişinin işindenalması gerektiğini veya hak ettiğini düşündüğü ve aldığı tüm şeyler arasındaki fark tarafından belirlenir. Yani bir çalışanhak ettiğine inandıklarını elde edemezse, iş doyumsuzluğu yaşar. Öğretmenlerin okul paydaşlarıyla yaşamış olduğu iletişim engelleri iş doyumlarının düzeyini de etkeleyebilmektedir. Bu nedenle araştırmanın temel amacı, ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin okuldaki iletişim engellerine ilişkin algıları ile iş doyumlarının düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Elazığ merkez ve ilçelerin merkezindeki ortaokullarda görev yapan toplam 1602 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenen toplam 413 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır.Bunlardan ilki İş Doyumu Ölçeği, ikincisi Eğitim Yönetiminde İletişim Engelleri Ölçeği (EYİEÖ)'dir.Araştırmanın iş doyumuna ilişkin bulgularından bazıları şunlardır: Öğretmenlerin iş doyumları; Yönetim-denetim, başarı, saygınlık ve tanınma ve bireyler arası ilişkiler alt boyutlarında doyumlu düzeyde iken, ücret, öğretmenlik/işin kendisi, veli-öğrenci ilgisizliği ve ölçeğin genelinde kısmen doyumlu düzeydedir. Öğretmenlerin okuldaki iletişim engellerine ilişkin algıları, psiko-soyal engeller, teknik ve semantik engeller ve kültürel ve politik engeller alt boyutlarında ve ölçeğin genelinde katılmıyorum düzeyindedir. Okuldaki iletişim engelleri arttıkça öğretmenlerin iş doyumunun azaldığı ortaya çıkmıştır.

A happy person is a humanbeing, whose physiological, psychological and social demands are fulfilled a like. The person can live easygoing with people, work be tolerant to different ideas and look these objectively, make a rule, obey it, abide by it, refuse violative behaviovral pattern. As it is seen, one of the principals in making a successful contact is met needs a like. Education is the main communication activity in the schools. A good education relates to a sufficient communication between principal and other workers, especially teachers and students.therefore, if there is any communication barrier in collaboration among all partners in the school, it is determined reasons and it is necessity to take out it. Job satisfaction in called by take out it. Job satisfaction is called by gratifying or positive case when a person assesses to his or her job or bussiness life. In the view of expectation theory, the person contens himself or herself with his or her job or it is determined by difference of all the things which the person thinks that he or she deserves and achieve. In short if a personal doesn't achieve the things, he or she feels job dissatisfaction. Teachers face communication barrier with other parners. The barrier affects the level of job satisfaction as well. Therefore, the main goal of theresearch is to determinet he relation ship between the secondary teachers sense about communication barrier in the school and the level of jobsatisfaction. 1602 branch teachers who work Elazığ centre and central district in 2017-2018 educationyear form thepopulation. As fort he sample it is formedby 413 teachers determined by simple random sample. It has been used two data collectiontools in there search. The job satisfaction scale is the first of these and the barrier scale in education adminstration is the latter. Some of there search facts with reference to job satisfaction are these teachers job satisfaction, adminstration-supervision prestige-publicity and connettion between people is sufficient level at sublevel. On the other hand, price, teachering, the neglect of parent-student is relatively sufficient level in evert part of the scale. The teachers communication barrier perception pyscho-social, technical-semantical, cultural-political problems are disagree level at sublevel. It is happened the more communication barrierin creases, the less teachers job satisfaction decreases
The relationship between communication barriers and job satisfaction in teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim