ÜSLÛBA ETKİSİ AÇISINDAN KELİME TÜRLERİ -CEMAL SÜREYA ÖRNEĞİ- - Deniz, Sunay (My University, 2020)
Bir şair veya yazara özgü anlatım tarzı olan üsl?bun belirlenmesinde, yazarın kullandığı sözcüklerincümledeki görevleri yani metindeki sözcük türlerinin de önemli bir yeri vardır. İsim, fiil, sıfat, zamir, zarf,ünlem gibi sözcük türleri metne, biçim ve anlam bakımından göz ardı edilemeyecek özellikler kazandırır. Bubakımdan sözcük türlerinin kullanım sıklıklarını ve oranlarını belirlemek üslûp hakkında önemli ipuçlarıverir. Çalışmada, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya’nın“Sevda Sözleri” adlı şiir kitabında yer alan sözcük türleri tespit edilmiş ve sözcük türlerinin kullanımsıklığına dayalı olarak yazarın üslûp özellikleri hakkında birtakım değerlendirmeler yapılmıştır.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri