1946 ERKEN GENEL SEÇİMLERİNDE DEMOKRAT PARTİ'NİN TUTUMU - Murat, Turgay (My University, 2015)
Türkiyede gerçekleştirilmeye çalışılan Çok Partili Hayat 1946 yılına ka- dar yeterli olgunluğa ulaşamamış ve bu döneme kadar tek parti iktidarı ha- kim olmuştur. İkinci Dünya Savaşının ardından bütün dünyada olduğu gibi Türkiyede savaşın getirmiş olduğu ağır ekonomik şartlarla uğraşmak zorun- da kalmış ve üstelik gelen yeni vergiler Cumhuriyet Halk Partisini halkın gö- zünden düşürmüştür. Bu durum Cumhuriyet Halk Partisi içinden gelen bazı milletvekillerinin de kendi partisini eleştirmesine yol açmış ve parti içinde do- ğan bu muhalefet, Demokrat Partiyi kurarak, muhalefetini resmileştirmiştir. Biz bu çalışmamızda; Demokrat Partinin kurulmasıyla birlikte halkın Demokrat Partiye olan ilgisini ve Cumhuriyet Halk Partisinin bu yeni partiye karşı tutumunu anlatmaya çalıştık. Çalışmamızın ana eksenini, Cumhuriyet Halk Partisinin, Demokrat Partinin ülke genelinde yayılmasıyla 1947de yapılması gereken genel seçimlerin seçim kanunu değiştirilerek, erken bir tarihe alınmasını, Demokrat Partinin bu karara karşı tutumunu ve yapılan erken genel seçimlere ve sonuçlarına Demokrat Partililerin itirazları ve Cum- huriyet Halk Partisiyle mecliste yaşanan tartışmalar oluşturmaktadır.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler