Kolon polipleri sayı ve büyüklüğü malignite göstergesi olabilir mi? - Sahin, Abdurrahman; Tunç, Nurettin; Kilic, Salih; Artaş, Gökhan; Demirel, Ulvi; Poyrazoğlu, Orhan K.; Yalnız, Mehmet (My University, 2017)
Giriş ve Amaç: Önceden var olan kolorektal poliplerden, özellikle adenom- lardan birkaç yıl sonra gelişen kolorektal karsinom gastrointestinal sistemin maligniteleri olup üçüncü en sık görülen kanserdir. Kolorektal karsinom insidans ve mortalitesi dünya çapında belirgin değişiklik göstermektedir. Bu coğrafi farklılık diyete, çevresel maruziyete ve genetik yatkınlığa bağlı gibi gözükmektedir. Bölgemizde kolorektal poliplerin histomorfolojik özellikle- rinin değerlendirilmesi ve adenomatöz-nonadenomatöz poliplerin risk kat- manlaşmasının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda Haziran 2016-Aralık 2016 ta- rihleri arasında 6 aylık bir periyotta kolonoskopi işlemi uygulanan toplam 827 kişiden kolonik polip saptanan 305 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, patoloji ve kolonoskopi bulguları kaydedildi. Poliplerin özellikleri; kalın barsakta dağılımları, lokalizasyonu, büyüklükleri, sayısı, histolojik tipleri kaydedildi. Polip büyüklükleri <5 mm, 5-10 mm arası ve >10 mm olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Polip sayıları 5'ten az, 5-10 arası ve 10'dan fazla olarak 3 sınıfa ayrıldı. Histoloji tipleri nona- denömatöz (hiperplastik), adenömatöz ve adenokarsinom olarak sınıflandı- rıldı. Yüksek derecede displazi ve / veya invaziv kanser bulunan, boyu 1 cm veya daha büyük adenomlar, villöz histoloji olanlar ileri adenom (advanced adenom) olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Toplam 827 hastaya kolonosko- pi yapılmış ve 305'inde (%36,9) polip saptanmıştı. Polip saptanan olgula- rın 100'ü (%32,8) kadın, 205'i (%67,2) erkekti. Yaş ortalaması 57,6±13,6yıldı. Polip patolojik dağılımı 115'i (%37,7) hiperplastik, 173'ü (%56,7) adenomatöz, 17'si (%5,6) adenokarsinom olarak saptandı. Adenömatöz poliplerin 106'sı (%61,2) ileri adenom özellikteydi. Polipler hastaların 71'inde (%23,3) sağ kolon yerleşimli iken, 204'ünde (%66,9) sol kolon, 30'unda (%9,8) pankolonik yerleşimliydi. Adenomların çoğu (%64) sol kolon yerleşimliydi ve tüm poliplerin %27,9, %24,6 ve %2,3'ü sırasıyla tübüler, tübülovillöz, villöz adenomdu. Sonuç: Erkek cinsiyet, ileri yaş ve artan polip sayısı, ileri adenom ve adenokarsinom gelişimi ile ilişkili bulun- du. Bu grup hastaların yakın takip ve izlemi gerekmektedir. Ülkemizde polip özelliklerinin belirlenmesi amaçlı, geniş katılımlı çok merkezli prospektif ça- lışmalara gereksinim vardır
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi