SYNTHESIS OF BENZIMIDAZOLE SUBTITUTED TRI-HYDROXY STEROIDS FROM TRANS-DEHYDROEPIANDROSTERONE - KOLO, ABUBAKAR MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2016)
Azolil ve oksi-steroidler, steroidlerin önemli bir sınıfı olup anti-kanser, anti-apototik ve bazı androjene bağlı hastalıklar gibi farklı biyolojik aktiviteleri sahip oldukları rapor edilmektedir. 3?-asetoksi-17-kloro-16-formilandrosta-5,16–dien, 3?-hidroksiandrost-5-en-17-on, POCl3 ve DMF kullanılarak Vilsmeier- Haack reaksiyonu ile sentezlendi. Bu reaktif C-17 azolil ve C-16 azolil sterodlerin (4a,b and 8) sentezi için başlangıç maddesi olarak kullanıldı. 4a'nın üzerindeki formil grubu NaBH4 ile indirgenerek karşılık gelen hidroksi bileşiği 5 elde edildi. 5 bileşiğin B halkasındaki çift bağ, m-kloroperoksibenzoik asit ile cis-diol (3?-asetoksi-17-(1H-benzimidazol-1-il)-5,6-dihidroksi-16-(hidroksimetil)-16–en 6) dönüştürüldü. Farklı ?,?-doymamış tri-hidroksi'de (11a-c), diklormetan içeresinde m-kloroperoksibenzoik asitle ?,?-doymamış aza-steroidlerin (10a-c) reaksiyondan sentezlendi. 3?,5?,6?-trihidroksiandrostan-17-on'un (12) sentezi diklormetan içerisinde DHEA (1) ve m-CPBA' in reaksiyonundan sentezlendi. 3?,5?,6?-triacetoxyandrost-17-on'u (13) elde etmek için 12' nin hidroksil grupları açilizasyon reaksiyonu ile asetoksi grubuna dönüştürüldü. Anahtar kelimeler: Dehidroepiandrosteron ( DHEA) , benzimidazol, Vilsmeier – Haack reaksiyonu, m-CPBA, azolil steroidler.

Azolyl steroids and oxysterols are important class of steroids which were reported to have possess variety of biological activities; anti-cancer, anti-apoptotic and some androgen-dependent diseases. 3?-Acetoxy-17-chloro-16-formylandrosta-5,16-diene was synthesised by using POCl3 and DMF with Vilsmeier-Haack reaction of 3?-hydroxyandrost-5-en-17-one. This reagent was used as starting materials for C-17-azolyl steroids (4a, 4b) and C-16 azolyl steroid (8) synthesis. The formyl group on 4a was then reduced with NaBH4 to the corresponding hydroxy compound 5 and m-chloroperoxybenzoic acid and was used to convert the double bond in B ring of 5 into cis-diols (3?-Acetoxy-17-(1H-benzimidazol-1-yl)-5,6-dihydroxy-16-(hydroxymethyl)-16-ene, 6). Different ?,?-unsaturated tri-hydroxy aza-steroids (11a-c) were also synthesized from the reaction of ?,?-unsaturated aza-steroids (10a-c) with m-chloroperoxybenzoic acid in dichloromethane. Synthesis of 3?,5?,6?-trihydroxy androstanone (12) was carried out from reaction of DHEA (1) and m-CPBA in dichloro methane. The hydroxyl groups on 12 were converted to acetoxy groups by acylation reaction to obtained 3?, 5?,6?-triacetoxyandrost-17-one (13). Keywords: Dehydroepiandrosterone (DHEA), benzimidazole, Vilsmeier-Haack reaction, m-CPBA, azolyl steroids
Trans-dehidroepiandrosteron'dan benzimidazol sübstitüe trihidroksi steroidlerin sentezi
Keywords: Kimya