ELAZIĞ'IN AKSARAY MAHALLESİ'NİN TARİHİ GELİŞİMİ VE GÜNÜMÜZDEKİ FONKSİYONLARI (NÜFUS, YERLEŞME VE EKONOMİ) - MOR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2000)
Araştırma sahasının içinde bulunduğu Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Fırat Bölümünde bulunmaktadır. Doğuda Bingöl, Batıda Malatya, Kuzeyde Tunceli ve Güneyde Diyarbakır illeriyle komşudur. Aksaray Mahallesi 1956 yılına kadar bir köy yerleşmesi durumundaydı. Bu tarihte mahalle ve mahalle çevresinde arazisi bulunan bazı eski milletvekilleri arazilerinin rant değerini yükseltmek amacıyla, yöredeki halkla da anlaşarak Çimento Fabrikasının Aksaray Mahallesinin kuzeydoğusunda kurulmasına sebep olmuşlardır. Bu tarihlerde yerleşmeye mahalle statüsü verilmiştir. Çimento Fabrikasının zararlı etkilerini göz önünde bulunduran İller Bankası mahallenin gelişimi için Şorşor Deresinin güneyindeki yamaçlarını düşünerek, bu alanlara uygun imar planları yapmıştır. Ancak mahalle bugünkü yerinde plansız bir şekilde gelişmiştir. 1988 yılında Elazığ belediyesinin imar planlarına müdahale etmesiyle mevcut gelişme üzerine imar planları uygulanmıştır. Bu şekilde imar planların zamanında araziye tatbik edilmemesi, alt ve üst yapının yetersizliğine sebep olmuştur. Bu durum mahallede plansız kentleşmeyi doğurmuştur. 207 hektar alan üzerine kurulu bulunan mahalle nüfusu 1997 yılında 1 1605 kişidir. Eğitim seviyesinin düşüklüğü, işsizlik, sağlık problemi gibi sorunlar bu nüfusta görülen başlıca sorunlardır. Mahallede görülen olumsuzlukların giderilmesi için yerel yönetimlere ve her kesimden insanlara büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu konuda çözümler üretebilmek için çaba gösterilmelidir.

II SUMMARY '??^;V<-AJ*/ Masters Thesis HISTORICAL DEVELOPMENT AND PRESENT FUNCTIONS OF AKSARAY DISRICT OF THE ELAZI? CITY (POPULATION, LOCATION AND ECONOMY) Ahmet MOR The Fırat University institute of Social Sciences Deparment of Georgraphy 1990 Pages: 148 The City of Elazığ, which is in the research area, is sitvated in the upper Firat Part of Eastern Anatolia Region. Neighbouring cities are Bingöl in the east, Malatya in the west, Tunceli in the north and Diyarbakır in the south. Aksaray district was a village till 1956 some MPs owning some of the fields in that area caused cement factory to be founded there to increase the value of their fields at that time. The factory was founded in the north-east of the district and consequently the village gained "district status". The İller Bank ( The Bank of Cities) made a suitable urbanisation plan there, considering the southern side of Sorsor Stream for the development of the district but the district has developed in an unplanned way. Elazığ Municipality interfered the plan in 1988 and a new urbanization plan was applied on this new development trend. Not to apply the urbanisation plan has resulted in insufficiency in infrastructure and urbanisation The population of the district is 1 1605 over an area of 207 hectar in 1997. Main problems are low education, unemployement, health problems etc. To overcome these problems in the district local goverment and the local people should collaborate and try to find solutions
Historical development and present functions of Aksaray disrict of the Elazığ city (population, location and economy)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography