ÜRETEROPELVİK BİLEŞKE DARLIKLARINDA DOKU OKSİDAN, ANTİOKSİDAN VE TNF-ALFA SEVİYELERİ - YAĞMUR, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada hücre yaşamı, gelişimi ve ölümü üzerine etkili oldukları gerekçesiyle bazı oksidan, antioksidan ve tümör nekrozis faktör-alfanın (TNF-alfa) üreteropelvik bileşke darlıklarının fizyopatolojisindeki rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 2015-2018 yılları arasında Fırat Üniversite Hastanesi Üroloji Kliniği'ne başvurmuş olan toplam 56 hasta dahil edildi. Hastalar 'hasta' ve 'kontrol' grubu olarak iki grupta incelendi. Hasta grubunda üreteropelvik bileşke darlığı tanısı almış 30 hasta incelendi. Kontrol grubunda böbrek tümörü tanısı almış veya non-fonksiyonel böbreği olan 26 hasta incelendi. Bu grupların üreteropelvik bileşke segmentlerinden alınan dokularda TNF-alfa, malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeylerine bakıldı. TNF-alfa düzeyleri Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemiyle, malondialdehit düzeyi, süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri ise uygun manuel yöntemler kullanılarak spektrofotometrik olarak tayin edildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 22.0 paket programı kullanıldı. MDA ve TNF-alfa seviyeleri hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek tespit edildi. SOD, KAT ve GPx enzim seviyeleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük tespit edildi (p<0,05). Yapılan pearson korelasyon grafiğinde TNF-alfanın SOD, KAT ve GPx ile negatif, MDA ile pozitif korelasyon gösterdiği tespit edildi. Ayrıca SOD ve MDA arasında da negatif korelasyon tespit edildi. Bu belirteçler ile hastaların böbrek sintigrafi sonuçları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Çalışmamızda üreteropelvik bileşke darlıklarının fizyopatolojisinde oksidatif stresin ve antioksidan mekanizmaların rolü olabileceği sonucuna varılmıştır. Burdan yola çıkarak antioksidanların üreteropelvik bileşke darlıklarının önlenmesinde ve tedavisinde yararlı olabileceği düşünülmektedir. Ancak bununla ilgili daha kesin ve sağlıklı sonuçların elde edilebilmesi için daha kapsamlı ve daha fazla sayıda çalışmanın yapılması gerektiği görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Oksidan, antioksidan, TNF-alfa, üreteropelvik bileşke, MDA

In this study, it was aimed to determine the role of some oxidant, antioxidant agents and tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha) in the pathophysiology of ureteropelvic junction obstructions because of their effect on cell life, development and death. A total of 56 patients who applied to the Urology Clinic of Fırat University Hospital between 2015-2018 were included in the study. Patients were divided into two groups as 'patient' and 'control' groups. In the 'patients' group; 30 patients with ureteropelvic junction obstruction were evaluated. In the 'control' group; 26 patients which were diagnosed with kidney tumor or non-functional kidney were evaluated. TNF-alpha, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA) levels were measured in the tissue samples taken from the uretero pelvic junction segments of the study groups. TNF-alpha levels were determined by using Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method, malondialdehyde level, superoxide dismutase and catalase and glutathione peroxidase activities were measured spectrophotometrically by using the appropriate manual methods. MDA and TNF-alpha levels were detected as significantly higher in the patient group than in the control group. SOD, CAT and GPx enzyme levels were found as lower in the patient group than in the control group (p <0,05). In the Pearson correlation graph TNF-alpha revealed a negative correlation with SOD, CAT and GPx and a positive correlation with MDA. Also a negative correlation was detected between SOD and MDA. It was found that these markers did not correlate significantly with renal scintigraphy results. In our study, it was concluded that oxidative stress and antioxidant mechanisms may have a role in the pathophysiology of ureteropelvic junction obstructions. Regarding this, antioxidants were thought to be useful in the prevention and treatment of ureteropelvic junction stenosis. However, it is seen that more comprehensive and more studies are needed to obtain more accurate and healthy results. Keywords: Oxidant, antioxidant, TNF-alpha, ureteropelvic junction, MDA
Tissue oxidant, antioxidant and TNF-alpha levels in ureteropelvic junction obstructions
Keywords: Üroloji