ZİHİNSEL ENGELLİ OKULLARINDA BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİ PROGRAMINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Karakaya, Yunus Emre; Yener, Emin Tamer; Tan, Çetin; Uğurlu, Fatih Mehmet (My University, 2017)
Bu araştırmada, Türkiye'de Özel Eğitim Uygulama Merkezlerinde (Zihinsel Engelliler Okulu) görev yapan öğretmenlerin beden eğitimi dersinde kullanılan programlara yönelik görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmada, veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan bir görüşme formuyla elde edilmiştir. Bu doğrultuda görüşme formunda 5 yarı yapılandırılmış soruya yer verilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde bilgisayar destekli nitel veri analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda; öğretmenlerin beden eğitimi dersi programlarının içeriklerinin uygunluğu konusunda görüş ayrılığına düştükleri görülmüştür. Programda yer alan oyunlar ve fiziki etkinlikler programın iyi yönlerine ilişkin bulgular olarak tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor öğretmenleri, programdaki uygulamalarda en çok materyal eksikliği ve bu uygulamaların yapılacağı fiziki imkansızlıklar yönünde görüş bildirmişlerdir. Ayrıca, zihinsel engelli öğrencilerin seviyelerine uygun etkinliklerin düzenlenmesi, öğrencilerin hazır bulunuşlukları ve bireysel farklılıklarının programlarda göz önünde bulundurulması gerektiği konusunda görüş bildirmişlerdir. Araştırmacılar, beden eğitimi dersi programına yönelik ise şu görüşlere yer vermişlerdir; uygun sportif alanın sağlanması, öğrenci seviyelerinin ve hazırbulunuşluklarının beden eğitimi programında gözetilmesi, öğrenci yeteneklerine göre derslerin belirli kategorilere ayrılması gibi öneriler sunmuşlardır. Sonuç olarak, bu eğitim kurumlarında fiziki imkansızlıkların giderilmesinde okul yönetimlerine büyük sorumluluklar düşmekte ve milli eğitim müdürlükleri tarafından programın işlerliğinin artırılması anlamında öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim verilmelidir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik