Karar Ağaçları ile Telefon Dolandırıcılığı Verilerinin Analizi - Akbal, Erhan; Dogan, Sengul; Varol, Nurhayat (My University, 2017)
İnsanlar teknolojinin gelişmesiyle beraber bankacılık, alışveriş, sosyal iletişim ve haberleşme gibi günlük pek çok işlerini sanal platformda bilgisayar, akıllı cihaz gibi araçlar yardımıyla gerçekleştirmektedir. Bu işlemler sanal ortamda gerçekleştirildikçe dolandırıcılık faaliyetleri de farklı boyutlar kazanmıştır. Özellikle küçük yaşlardan itibaren tüm insanların sürekli yanlarında bulundurdukları cep telefonları dolandırıcılar için yaygın uygulama aracı olmuştur. İnsanlarda bir anlık baskı, korku veya kişisel verilerin önceden izinsiz elde edilmesi sağlanarak resmi platformdan arama hissi yaratılması ile duygu karmaşası oluşturup insanların dolandırıcılık amaçlarına uygun hareket etmesi sağlanmaktadır. Bu çalışmada telefon dolandırıcılığı verilerinin analiz edilmesi sağlanmıştır. Kişilerin yaş, meslek grubu, yaşam yeri gibi bireysel özelliklerine göre telefon dolandırıcılığı verilerinin karar ağaçları yöntemlerinden C4.5 algoritması ile sınıflandırılması yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; İstatistik ve Olasılık