ELAZIĞ BÖLGESİNE İTHAL EDİLEN İNEKLERİN DOĞUM SONRASI FERTİLİTE DURUMLARININ ARAŞTIRILMASI - AYDIN, MUHTEREM (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışma, Elazığ ve çevresine 1991-1996 yılları arasında ithal edilen Simental ve Holştayn ırkı ineklerde doğum sonrası fertilite durumlarının takip edilmesi ve bölgeye uyumlarının araştırılması amacı ile yapıldı. Bölgeye gebe olarak getirilen Simental ve Holştayn ırkı ineklerin doğumdan önce kayıtlan tutuldu. Hayvanların beslenme durumu, barınaklar, idari faktörler değerlendirildi. Doğumdan sonra, hayvanlar iki gruba ayrıldı. Birinci grubu oluşturan hayvanlar, gebe kalıncaya veya 5. tohumlamaya kadar takip edildi. İkinci grubu oluşturan hayvanlar, postpartum 15-60. günler arası, haftada iki defa, alınan kan örneklerinde, plazma progesteron değerleri ve haftada bir defa yapılan rektal ve ultrason muayeneleri ile izlendi. Simental ırkı ineklerde, uterus involusyonu, doğum-ilk tohumlama aralığı, doğum-gebe kalma aralığı ve buzağılama aralığı sırası ile 46.25±10.80, 80.47+3.25, 136.88±5.22 ve 417.10±5.21 gün, Holştayn ırkı ineklerde aynı parametreler 45.25±7.68, 90.42+5.30, 132.16+7.86 ve 410.83+7.78 gün olarak hesaplandı. İki ırk arasında, involusyon süresi, doğum-ilk tohumlama aralığı, doğum-gebe kalma aralığı ve buzağılama aralığı arasında istatistiki olarak önemli fark görülmediği tespit edildi. Gebelik başına tohumlama sayısı, ilk tohumlamada gebelik oranı ve toplam gebelik oranı Simental ırkı ineklerde, 2.20, % 18.31 ve % 18.91 iken, Holştayn ırkı ineklerde sırası ile 1.78 % 33.33 ve % 29.69 olarak bulundu. Toplam gebelik oranında ırklar arasında istatistiki olarak önemli fark görülmez iken, birinci tohumlamada gebelik oranının Simental ırkı ineklerde daha düşük ve gebelik başına tohumlama sayısının daha yüksek (P<0.05) olduğu belirlendi. Doğum sonrası görülen hastalıklardan retensiyo sekundinarum Simental ırkı ineklerde % 37.03, Holştayn ırkı ineklerde % 19 oranında görüldü. Metritis, Pyometra, servisitis, Holştayn ırkı ineklerde sırası ile % 21, % 2, % 5, Simental ırkı ineklerde ise % 25.92, % 0 ve % 4.62 oranında görüldü. Simental ırkı ineklerin % 15.74 ve Holştayn ırkı ineklerin ise % 14'ünde ovaryum kisti tespit edildi. Simental ırkı ineklerde, güç doğum ve abortus oranı sırası ile % 18.50, % 4.62, Holştaynlarda ise % 13, % 2 idi.39 Simental ırkı inek yetiştiricilerinin % 78.16'sı sun'i tohumlama, Holştayn ırkı inek yetiştiricilerinin % 53.84 boğa ile tohumlama yapmaktadır. Bölgede sürüden çıkarma oranı Simental ırkı ineklerde % 30.5, Holştaynlarda ise % 16 olarak tespit edildi. Sonuç olarak, hayvancılığı geliştirme açısından bir seçenek olan damızlık hayvan ithalinin, yeterli alt yapı ve barınak oluşturulmadan, yetiştiriciye tam bir eğitim verilmedikçe ve bu konuda yeterli uzman yetiştirilmedikçe, başarıya ulaşılması oldukça zor görülmektedir.

An Investigation of Postpartum Fertility Conditions in Imported Cows in Elazığ Region This study was undertaken to investigate postpartum fertility conditions in Simental and Holstein cows which were imported to Elazığ and its periphery between 1991-1996 years and to evaluate their adaptations to the region. The records of the 216 Simental and 100 Holstein cows which were brought to region pregnant, had been noted during prepartum period. Feeding regimen of the animals, housing and management factor were evaluated. After birth, animals were divided into two groups. Animals in the first group were followed until pregnancy or fifth insemination. The animals of the second group were followed by the blood samples, taken twice a week, between the days 15 and 60 in the postpartum period and ultrasonographic examination was carried out once a week. There was no significant difference between the two group of cows in terms of involution period, calving to first service interval, calving to conception interval and calving interval. The fertility parameters and involution periods in Simental and Holstein cows were correspondingly 46.25±10.80, 45.25±7.68 days; calving to first service interval, 80.47±3.25, 90.42±5.30 days. Calving to conception interval, in 129 Simental and 68 Holstein cow, was found as 136.88±5.22, 132.16±7.86days. Pregnancy rate in the first service in Simental and Holstein cows was 18.31 % and 33.33 %, total pregnancy rate was calculated as 18.91 % and 29.69 % respectively. There was no significant difference in the total pregnancy rate between the two group. However, pregnancy rate in the first insemination of Simental cows was lower and services per conception higher (PO.05). Services per conception was seen as 2.20 in Simentals and 1.78 in Holsteins. Indicence of retained placenta, a disease encountered in postpartum period, was 37.03 % and 19 % in Simental and Holstein cows, respectively. Metritis, Pyometra and cervicitis were seen correspondingly in Holstein cows 21 %, 2 %, 5 % and in Simental cows 25.92 %, 0 % and 4.62 %.41 Ovarian cyst was determined in Simental (15.74 %) and Holstein animals (14 %). Dystocia and abortion rate in Simentals and Holsteins was correspondingly 18.50 %, 4.62 % and 13 %, 2 %. Simental farmers prefer artificial insemination (78.16 %) while Holstein raisers use breeding (bulls) (53.84 %). In the region, sending culling rate in the herd is 30.5 % and 16 % in Simental and Holstein cows, respectively. In conclusion, it is suggested that succession in developing stock-breeding through animal importation is rather difficult unless the farmers are educated sufficiently and adequate experts are provided.
An Investigation of postpartum fertility conditions in imported cows in Elazığ region
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine